Hiii...!


Friday, January 25, 2013

~~Fikiran melayang-layang~~

Dengan Nama Allah Yang Maha Mengetahui, Maha Pengasih, Maha Penyayang...

Alkisahnya hari ini, di opisss..

Berdebar punya pasal bila isu aku akan dihantar bertugas membawa group umrah ke Tanah Suci..aisehhh........

Bla...bla...seha jadi pergi tak...bla..
Bla...bla...tunggu jwapan minggu dpn...bla...
Bla..pak cik dah tanya seha pergi bila....
..Aisehhh...isu yang dibincangkan ini yang menyebabkan aku berdebar sekencang-kencangnya... Dup..dap...jantung bagai nak meletup..(Rase nak lari, malas bincang pasal isu tu). Menyebabkan aku duk termenung memikirkan.....lepas ke x lepas ke visa aku ni...aiiihhh... Kalau lepas..macam mana...boleh ke..xboleh ker....ishhh...layak ke xlayak ke...adehhhh...

Kring..kring...(tel berbunyiiii....semua haiwan bersenang lenang..)

Kak Ida : Ye..nak cakap dengan seha?...jap, seha!
Aku pun ambil phone..(hati masih tak keruan memikirkan isu pembimbing tadi...).. dengan confident dan semangatnya aku memberi salam.....

Me : Bismillahirahmanirrahim....! 

Ya Allah! apa aku ni...! Baca Bismillah pulak,...aiseh... *_*
Aku pun cepat-cepat pass phone kat Acik wani,.minta dia tlng cakapkan...otak blurrr..+ Maluuu !!

Acik Wani : Ye, nak cakap dengan seha ye...seha ada hal, ada nak tinggal pesan ke? Aa..nak cakap juga dengan seha.. Ok2... Along, nah....!

Dengan muka minta dibelas kasihan (xnak jawab...! ) dan dengan berat mulutnya...............
 
Me : Erkkk...Ye.............nasihah bercakap......

Bos : Hah..seha!

Alamakk..bos rupanya! Aish.... **__**  Buat maluuu jerrr
(Wahai malu..pergi la jauh2x....syoohhh...syohhh...lupakan la hal tadi...)


**The moral of story, jangan mikir sangat perkara yang kita tahu ianya akan terlerai atau terungkai sendiri akan datang, bila kita memikirkan sangat sesuatu perkara/masalah yang tiada penyelesaian...maka beri lah ruang dan masa untuk diri mempersiapkan diri untuk menunggu jawapan. Apa yang hanya perlu adalah kesabaran untuk menunggu. Hilangkan penyeksaan (penantian itu satu penyeksaan) itu dengan perbanyakkan berdoa dan istighfar agar hati kita sentiasa dibimbingNya...Focussss



"Addin An-Nasihah ^___^

Sunday, January 20, 2013

♥ Blogku = Penasihatku ♥


......ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ...... 



Alhamdulillah, sehingga saat ini masih diberi pinjam Oksigen untuk terus bernafas, nadi untuk terus hidup, anggota yang sempurna dan sihat untuk terus bekerja dan akal fikiran dan seterusnya iman untuk terus menunaikan kewajipan sebagai seorang hambaNya di muka bumi ini.

Dengan publishnya post ini, maka serta merta ia menjadi post pertama untuk tahun 2013. Subhanallah.. Sudah 3 tahun rupanya umur teratak "Hati Sesejuk Salju" ini. Dua tiga hari sebelum ini, saja mengisi masa dengan membaca kembali post2x sepanjang tahun 2012. Bermuhasabah kembali setiap penulisan yang di postkan, dan mengingatkan diri semula setiap apa yang di sampaikan. Alhamdulillah...rasa tidak sia-sia meluangkan masa untuk menulis di blog kerana ada ketikanya ia kembali menjadi penasihat buat diri sendiri :) 

Walaupun tak dikurnia kemasyuran
Walaupun tak dilimpah kemewahan
Hati ku tetap akan memuji
Namamu selalu ya rabbi

Walaupun tak di beri kemakmuran
Akan ku memanjangkan kesabaran
Ku tetap syukur pada ilahi
Kerana mengurniakan nyawa ini



Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam, dan hari esok lebih baik dari hari ini.
Semoga hari di akhirat nanti lebih baik daripada hari-hari di dunia persinggahan ini.



"Addin An-Nasihah ^___^

:::SAHABAT-SAHABATKU:::