Hiii...!


Sunday, October 27, 2013

Home Tuisyen

Bismillahirahmanirrahim...

Moga masa yang diluang untuk menulis di blog ini, mendapat redha Allah.

Lama sudah rasanya tidak berceloteh disini. Ini dah nak penghujung bulan 10 dah. Allah... lepas ini bulan Nov, kemudian Dis. Dan masuk tahun baru 2014. 

Allahhu Allah...

Perjalanan hidup yang semakin mencabar! Sebulan dua yang sibuk, membuat part time di rumah dengan membuka kelas tuisyen yang diberi nama "Home Tuisyen-Pecut SPM".

Alkisahnya...

Aku : "Acik, kita kena cari back up duit tambahan ini, melihat kepada kos sara hidup yang makin tinggi ini.."
Acik : " betul..betul..betul..memang kena pun"
Aku : "Yela,mana nak penyimpan lagi... nak berbelanja lagi... bayar PTPTN lagi, tapi tu la... tak tahu nak camne"
Acik : "Macam ini, along rasa apa yang along boleh atau minat nak buat?"
Aku : "Entah.. minat mengajar math je la..hehe" (Cita-cita nak jadi cikgu math tak kesampaian..huhi)
Acik : "Aa... itu le dia nya, along buat la tuisyen kat Felcra"

Gitu la ceritanya, sahabatku Acik Wani ni la mencetus idea dan semangatku. Thanks a lot my dear :)

Balik je rumah, penuh semangat berkobar-kobar...tak tunggu malam, petang tu jugak ku bawa laptop ke ruang tamu... jari jemari laju menaik "Kertas Kerja Home Tuisyen". Fuh~~ lain benar semangat kali ini, biasa buat je tuisyen kat rumah ini time cuti-cuti sem... tapi kali ini tekad nak buat dengan sistematik! Berjadual, beryuran dan mempunyai objektif!

Simple punya kertas kerja, tak ada nak submit kat siapa-siapa pun... just guide line untuk diri sendiri agar pengurusan lebih terurus dan tak lari dari objektif. 

Objektif : menyediakan kemudahan kelas tambahan buat anak-anak felcra sebagai persediaan SPM. (Dalam kg ku ini tiada kemudahan tuisyen, kalau nak kena keluar ke Seri Iskandar)

Yuran : Aa yuran tak ambil tinggi pun, adik-adik ini pun kata murahnya. yeker murah. Okeee.... first dah search internet dan survey pusat tusyen yang ada di Seri Iskandar. So, disebabkan buat tusyen di rumah, no sewa, just perlukan kos bil elektrik sahaja. Then, menurut tunjuk ajar di google, yuran dikenakan mestilah setaraf pengalaman terutamanya.

Oke! disebabkan kurang pengalaman, bukan tak ada langsung ada... cuma sebelum ini mengajar kelas tuisyen Sekolah rendah lepas SPM dolu-dolu... then bila cuti sem mak suruh ajar budak-budak sekolah rendah matematik, atas permintaan mak ayah dorang sebab cuti jangan banyak main! Dan pernah la ajar 2 orang adik lelaki ini tuisyen Add Math. Itu je...huu.. so pengalaman sangat-sangat sedikit ...kasihan! 

Then try juga menyamar tanya pusat tuisyen diluar, berapa yuran..heehe... 1 subjek mereka letak RM 30. Erm..so, kena la letak kurang dari situ sebab ini bukan pusat tuisyen ini home tuisyen! wee....

Subjek : Okee...cakap pasal subjek plak, ku tanyakan dua sahabat baikku.. Maryam & Acik Wani. At least sedikit sebanyak, boleh la bantu anak-anak felcra ini untuk subjek lain juga.

Aku pun sms mereka "Boleh mengajar subjek apa?"

Maryam : "Prinsip Akaun"
Acik Wani : "Biologi"

Okee... sebenarnya kami bertiga memang pernah berbincang untuk mengajar, agar ilmu yang dimiliki tidak dilupakan. Kisahnya, Maryam insyaallah nak sambung degree bulan 12 ini, ambil PJJ, so dia nak refresh subjek Akaun sebelum sambung degree. Dan aku?? Aa bukan nak sambung master ye... tapi sebab masalah! Masalah apabila aku kena hafal semula sifir untuk menjawab soalan SPA baru-baru  ini...Allah..seha..seha....! Tu laa....kat office tahu pakai kalkulator je.. dan soalan simple SPA pun tak reti jawab..adoi, padan muka mu seha! 

Promosi : Diantara cara-cara aku nak menyakinkan ibu bapa menghantar anaknya belajar dengan kami adalah dengan menyenaraikan latar belakang pengajian kami. Bermula dari sekolah menengah sehingga ke pusat pengajian tinggi. Ini bukan promote diri! Tapi... strategi, namun tidak dimentionkan nama mentor-mentornya, just maklumkan subjek dan latar belakang mentor. Gelaran kami adalah mentor, lebih sesuai..iaitu pemudah cara :)

Jadual : Jadual aku susun mengikut subjek, dari jam 8 malam - 10 malam setiap hari Isnin - Jumaat ada kelas. Hujung minggu?? No...Weekend just for my family and program :) So, time bila nak study atau dalam erti kata lain nak prepare mengajar? ..... No time just dont waste time, ni dah macam orang nak ambil exam SPM dah ni... Tido lambat & bangun awal! Aa ..macam tak berbaloi tapi... Moga ada sahamnya disisi Allah.. Ya Alllahhh....datangkan lah ikhlas dalam hati ku. Aa. yang penting mak abah redha dan merestui .. mak abah kan nak orang jadi cikgu kan... jadi le...hehe  :)

Okees... setakat itu la kisah ku membuat kertas kerjanya. Then setelah selesai, ku bentangkan pada mak.. kebetulan mak datang ke ruang tamu. So mak kata ok! Cakap kat mak, "Ok, nanti orang buat promosi, tampal sapa nak tuisyen kat masjid atau kedai-kedai". Mak suka. kertas kerja pun dah siap.

Seminggu..dua minggu... tiga minggu...senyap..... no promosi.. no action...

Suatu hari sembang petang dengan sahabatku acik. 

"Along, camne tuisyen along tu, acik dah cari buku Bio dah kemas-kemas hari tu..hehe"
"Entah la acik...semangat ada dah tapi, ni la sekejap je...tak tahu nak mulakan"

...itu le kisah si Seha yang beria neh  ... ayak! =___=

Tiba-tiba, suatu malam....kedengaran bunyi motor-motor di depan rumah. Mak yang pergi tengok siapa kah gerangannya.....jeng..jeng.. tiba-tiba..

"Nasihah..! nasihah..!" mak panggil. 
'Aii..sape plak datang ini, rasanya takde pun buat promosi tuisyen lagi kalau orang nak daftar pun' 
'Takkan orang datang merisik...malam-malam kan' kehkeh...

Tengok mak datang, mungkin lambat sangat aku pergi ke mak, nak cari tudung...tiba-tiba tak jumpe! haha

Tanya mak "Kenapa? Sapa? Ada pe? Takkan budak nak tuisyen..orang mana bagi tahu sape2 lagi mak"
Mak kata : "Pergi je la tengok... "

Keluar je pintu, nampak 3 orang budak perempuan. Aku buat muka blur...dame tengokku, aku pun tengok dame 'ish sapa dame ni, kenal ke...'
Lepas bersalaman..senyum..dapa pun senyum...

"Erk..kita kenal ke?" Tak tahu nak tanya pe!
"Tak kenal..." 
'Aikk.....'
"Erm...kenapa datang?" Ish..bleh plak terpancul soalan tu..huhu
"Tak mak saya kata akak nak buat tuisyen"
Ohhh..sembang-sembang baru tahu, sorang tu anak mak cik siti, mak cik siti memang rajin tanya samada boleh tolong mengajar anaknya tak, sejak zaman cuti sem dulu-dulu lagi.

Walaupun agak pelik, mana dame tahu aku nak buat tusyen, tak pernah bagi tahu mak cik siti... yang tahu hanya mak..erm...tapi tengok mak tadi macam tak nak ngaku.hahaha.. Walaupun hati masih tertanya-tanya, tapi perbincangan tetap diteruskan, berkenaan subjek dan borang pendaftaran. Mereka nak kumpul kawan-kawan yang nak join sekali tapi aku terhadkan 10 orang untuk satu subjek.

Habis je berbincang...mereka balik. Pergi la jumpa mak,

" Mak eh bagi tahu mak cik Siti yang orang ada plan nak buat tuisyen" gelak..gelak..haha
" Mana da.."
" Pelik..mana dame tahu, orang tak kabo sape-sape pun lagi, tak buat promosi pun lagi"
" Tapi hari tu ada la sembang sikit dengan mak cik siti'
" Ohhh...ada lah..orang agak dah...hahah"
 
Itulah mak kesayanganku, yang sentiasa lebih bersemangat apabila melihatnya anaknya bersemangat, dan selalu menyokong dan memudahkan anaknya asalkan cita-cita, perancangan dan impian anaknya tercapai.
Apa kurangnya abah, lepas mak bagi tahu aku nak buat tuisyen untuk budak SPM... abah pun pasangkan lampu di tempat pembelajaran itu berlangsung...di bawah papan putih (asset pertama home tuisyen ku ini ..hhuhu)

Thanks mak abah! Love U Forever! Puan Raudah pun sama...selalu bagi idea-idea ..hoho.. Dah nak bersalin dah tu bulan 12, weweee...mak ngah dapat anak sedara lagi! :)

Alhamdulillah, minggu ini minggu terakhir mengajar adik-adik ini...pasti merindui mereka! Tapi..insyaallah  banyak kekurangan namun moga ilmu yang dikongsi dapat membantu mereka. Kenangan dan pengalaman yang pasti tak dapat dilupakan ... :)

Semoga kejayaan milik adik-adik ku ini... Moga dipermudahkanNya. Amin.

Thanks Allah untuk kehidupan yang mencabar ini!  :)






"Addin An-Nasihah ^___^

Friday, September 13, 2013

Melodi Bersama

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Dengan menyebut nama Allah, hatikan menjadi tenang... setenang mengalirnya air yang mengalir di anggota wuduk orang yang berwuduk untuk mengerjakan qiamulail di sepertiga malam. Allahurabbi.

Salam kerinduan buat Nabi Muhammad SAW, walaupun tidak pernah bersua namun jauh disudut hati.. ada kerinduan yang tidak pernah surut dan hanya akan terubat sehingga hari akhirat..bertemu denganmu ya Rasullullah..dalam keadaan mengharapkan syafaatmu. Allahumasollialamuhammad.....

Ya Allah!
Masa berlalu..tanpa berhenti walaupun sesaat.
Rindunya daku pada masa lalu kadangkala bertamu..
Rindu akan naqibah-naqibah, kakak-kakak, adik-adik dan sahabat-sahabat,
Walaupun jauh..tapi ingati tidak pernah putus merindu..

Benarkan..bertemu tak jemu..
Berpisah .. tak gelisah..
Jika kita bersahabat kerana Allah..

Jauh mana pun jarak, 
Lama mana pun masa,
Itu bukan penghalangnya.. untuk terus berhubung,
Untuk terus saling memberi peringatan,
Nasihat menasihat..bertukar pandangan,

Jarak, masa.. itu satu ujian sebuah perhubungan,
Ujian untuk lebih menghargai,
Ujian untuk lebih menyayangi,
Adakah persahabatan yang terbina ..
Sekadar di depan mata, jasad disamping..
Atau ia terbina dari lubuk hati yang ikhlas..

Ya Allah!
Kekalkan hubunganku dengan semua orang-orang yang ku pernah jalinkan persahabatan..
Manusia tiada daya..melainkan dengan izinNya, 
Bersyukur bertemu dengan adik-adik yang menghiburkan hati, 
Bersyukur ditemukan dengan sahabat-sahabat yang menyenangkan,
Bersyukur kerana dipertemukan dengan mereka yang baik-baik..

Ya Allah! Moga diriku mampu memberi manfaat pada orang yang ku pernah kenal. Amin.

p/s : Menulis sambil mendengar lagu yang pernah dikongsi oleh teman-teman yang pernah akrab suatu masa dulu. 


Melodi bersama ~ ~  

:)


"Addin An-Nasihah ^___^

Friday, September 6, 2013

Hidup jangan fikir diri sendiri je

Kadang kita ni,
bila hidup kita senang,
mungkin kerana keluarga,
atau mungkin kerana Allah berikan kita rezeki dari kerjaya kita,
kita mudah lupa orang yang lebih miskin, yang mungkin Allah uji dengan kesempitan hidup dan pelbagai kekurangan yang lain.

Lantas bila minyak naik xx sen,
kita memang tak terasa.
Kita jelek dengan orang yang bising dengan naiknya xx sen seliter,
kita rasa meluat.
Sebab kita kaya.
Atau mungkin sebab keluarga kita kaya.

Oleh kerana kita kaya, dan kenal juga orang-orang kaya yang lain, kita bengang bila ada orang kaya, yang hidup mewah, yang bising juga dengan kenaikan harga petrol. Kita pun marah:

"Kau pehal ha? Selama ni aku tengok kau hidup mewah, beli kereta mahal, pakai baju mahal, pergi melancong sana-sini, makan mahal-mahal, lepas tu minyak naik xx sen pun kau bising? Kecoh la."

Tapi kita tak tahu, yang kawan-kawan kita yang kaya tu sebenarnya pun tak terjejas dengan kenaikan harga minyak. Cuma, kawan-kawan kita yang lain tu berbeza dengan kita. Dia tak tengok dirinya yang kaya, dan tak terjejas.

Dia hidup dengan fikir keadaan orang lain, yang Allah uji dengan kekurangan wang, kesempitan hidup, yang selama ini sudah sedia terbeban dengan kehidupan, kini bila minyak naik, pasti mereka akan tambah terbeban lagi. Sebab itu dia bersuara. Walau selama ini hidup mewah. Sekurang-kurangnya itu usaha dia untuk saudara dia yang lain, yang kekurangan.

Kadang kita kena beringat.
Rezeki kita bukan kita yang punya. Allah yang punya.
Kita ada kelebihan, tak bermakna kita kena lupakan orang lain yang kekurangan.

Kita tak terjejas,
tak bermakna orang lain tidak terjejas.
Hidup jangan fikir diri sendiri aja.
Sekian.. copy & paste tapi cukup untuk manyampaikan sesuatu perkara tentang 'hidup jangan fikir diri sendiri aja' ..

"Addin An-Nasihah ^___^

Friday, August 23, 2013

Prinsip Asas Kewangan Peribadi

Bismilahirahmanirahim..

Raya oh raya... raya kali ini betul-betul menguji ..  Bila masih belajar..rileks je, bila raya pun boleh lagi dapat duit raya..hehe.. orang selalu tanya bila nak habis belajar?

Tapi! Bila dah koje ni..time rayanya jadi lain skit..!  :(

Biasa orang tanya "bila nak kawin?".. tapi soalan tu dah ready dah nak jawab..siap ada skema jawapan lagi gitu...fuhh~

Biasalah...soalan yang kita dah jangka akan ditanya, akan mudah dijawab, masalahnya sekarang ini..soalan luar jangkaan!

"Bila nak beli keretanya?"

......??????.....

Rasanya soalan agak buat kita pelikkan... erm.. kenapa mesti tanya soalan tu..hehe.. Mungkin orang kata, dah keje kena ada kereta bagai so tak payah tumpang orang pergi keje..ia kan keperluan juga...banyak lagi la sebab-sebabnya...

Ye betul-betul..alhamdulillah, walaupun agak tertekan mula-mula, akhirnya waras juga kembali. Pedulikan orang nak kata apa.. Kita sahaja yang tahu situasi kita. Selagi ia tak mendesak, pedulikan apa orang nak kata.

Baru-baru ni ada seorang adik telepon..

"Kak seha, apa perkembangan terkini??
"Perkembangan apa?" (Ingatkan nak tanya pasal bila nak kenduri ke.. tu kan soalan femes sekarang : p)
"Yela, takkan tak beli kereta lagi ke?"
(Soklan ini lagi....zzzz)

Sabar wahai hati, abaikan pertanyaan mereka. Mereka tak tahu situasi kita & tak boleh salahkan mereka juga. Kita jawab dengan berhikmah ye... :)


Copy & paste :-

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

Bila dah betul-betul ada kesedaran dan semangat bebas dari segala hutang, mungkin sahabat semua boleh pakai PRINSIP KEWANGAN yang saya amalkan ni.

Prinsip #1: Beli secara tunai.
Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.

Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.
Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan “bergaya” dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.

Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual. Downgrade life style buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.

Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.
Sikit tak apa, asalkan simpan. Saya dulu pun mula menyimpan RM20 jer sebulan. Buat potongan gaji ke akaun Tabung Haji (bukan tunggu duit lebih hujung bulan). Setiap kali naik gaji, saya akan tambah potongan gaji ke Tabung Haji. Kalau tak mampu simpan RM20 sebulan, simpan la RM2 sehari, masuk dalam tabung khas. Nanti hujung bulan masukkan RM2 sehari (RM60 sebulan) tu ke akaun bank. Yang penting mesti menyimpan.

Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.
Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim ‘bisnes’. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.

Second income penting sebagai ‘backup’ income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.


p/s  Sara hidup makin lama makin tinggi, tekanan hidup semakin menjadi2 dalam masyrakat..lihat sahaja isu masyarakat sekarang tapi walau pape pun, Kita bertanggungjawab atas kehidupan kita..jadi buatlah pilihan dan keputusan yang terbaik.. :)

"Addin An-Nasihah ^___^

Tuesday, August 20, 2013

Sebuah kehidupan


Perkongsian pintar :)
 
Tidak perlu iri hati dengan kelebihan manusia.
Orang yang iri hati tidak menghargai kelebihan nya.

Kebahagiaan bukan untuk orang yang punya kemewahan.
Tetapi untuk orang yang hidup penuh kesederhanaan dengan hati penuh kesyukuran.

Jika kamu mampu bersyukur dengan apa yang Allah berikan.
Maka tidak perlu cemas dengan apa yang belum kamu dapatkan.

Allah memberi kesakitan dan kelukaan.
Supaya kita membina kekuatan dalam kehidupan.

Allah selalu memberi yang terbaik buat diri mu.
Mesti kamu mesti merasai sakit terlebih dahulu.

Jangan pernah mengeluh dengan keadaan diri.
Apa pun yang terjadi terimalah dengan lapang hati.

Hidup ini bukan tentang apa yang di fikirkan oleh orang yang membenci mu.
Tetapi tentang apa yang di fikirkan oleh ALLAH yang menyayangi mu.

Kadang-kadang lebih mudah memaafkan mereka yang terang-terangan berbuat kesalahan.
Daripada mereka yang tidak jujur di dalam persahabatan.

Kamu selalu lebih kuat dari sakit mu.
Lebih Lebih tabah dari derita mu.
Lebih sabar dari masalah mu.
Selama ada ALLAH bersama-sama mu.
INSYAA ALLAH.
(^_^)v
♥♥<~*


"Addin An-Nasihah ^___^

Friday, July 19, 2013

Handphone masuk hospital

Allahu Akhbar...

Diuji olehNya dengan kata-kata.

Handphone dimasuki air semasa bercuti di tepi pantai Marang Terengganu baru-baru ini. Kesannya, speaker handphone tidak berfungsi lagi. Bila speaker rosak, tak boleh la dengar call in, mesaj masuk dan sebagainya. Tetapi masih boleh mendengarnya dengan menggunakan earphone. Hampir sebulan jugalah, menggunakan handphone yang bisu. 

Suatu petang, berborak dengan seorang sahabat. Bercerita tentang handphone yang sudah membisu.

"InsyaAllah lah, setakat ini tak ada lah rasa tensen ke pe ke sound handphone takde ini"

Sememangnya, ketiadaan sound hanphone itu tidak menganggu pun harianku atau mengugat kegelisahan. Namun telah berusaha ,bawa ke kedai untuk baiki tapi kena bawa ke centrenya. So, tertangguh lagi untuk memperbaikinya.

Keesokkannya, setelah sebulan tiada tanda-tanda handphone itu akan rosak, tidak sakit atau pun demam..bagi ku ia sihat macam biasa cume bisu sahaja. Tapi di takdirkan Allah. Sebelum tidur, handphone sihat seperti biasa tapi bila bangun pagi nak lihat jam di handphone. Handphone sunyi, tiada cahaya, tiada gambar dan kaku. Handphoneku mati tak boleh on langsung. Ingatkan kurang air, so bagi lah minum (charge h/p) tapi senyap..tak ada langsung tanda-tanda ia sedang 'minum'. 

Bagaikan seorang manusia yang sihat walafiat tetapi tiba-tiba Allah cabutkan nyawanya dalam tidur. Ya Allah, mungkinkah ujian ini teguran atau peringatan darimu...

Jika dahulu menggunakan h/p tanpa suara, kini h/p tanpa nyawa. Kali ini ku akui, ia sedikit tergugat. Ku kembali menggunakan h/p lama yang hampir 3 bulan tidak menggunakannya. Alhamdulillah, h/p lama masih bleh digunakan. 

Memang ku akui, amat sayang dengan h/p ini. Namun, apa yang kita miliki ini pinjaman sahaja, Allah pemilik utamanya. Walaubagaimanapun, putus asa bukan pilihan diri. Petang esoknya, sahabat-sahabatku yang baik menemaniku ke center untuk membaikinya. Sebelum itu telah mengeluarkan sejumlah duit sebagai preparation untuk pembayaran sekirannya ia boleh dibaiki.

Lastly, handphone kesayanganku dimasukkan ke hospital (kedai)...huhu..Berapa lama ditahan pun tidak tahu... 

Sehari berlalu, tiba waktu petang..mendapat panggilan daripada 'hospital', memaklumkan jenis kerosakan dan memberi tahu jumlah RM perlu dibayar. Kos rawatannya boleh tahan tapi masih di bawah bajet duit yang dikeluarkan semalam dan masih ada baki. Minta pihak 'hospital' tunggu untuk saya call balik, nak fikir dulu walaupun sebenarnya dah ada kata putus. Sebab nak jugak h/p tu sihat...huhu

Tanya pendapat sahabat di office.

"Ok tak harga baikinya RM.......? Lagi pun masih dalam bajet, ok la kot eh...sebab bajet pun banyak tu, kalau lebih tu nak kena pikir balik la nak baiki tak"

Tidak sampai seminit, pihak 'hospital' call lagi dan......................

"Maaf Cik Nasihah, saya salah bagi tahu, sebenarnya harganya .................."

Harganya lagi tinggi...wuhaaa....hampir-hampir menghabiskan duit yang telah di bajetkan :'(

Allahu Allah...Allah benar-benar mengujiku di Bulan Ramadhan ini. Mungkinkah salah pada bicara, atau pada sikap sambil lewaku. Waallahua'lam..sesungguhnya Allah lebih mengetahui. Jika banyak bicara, kurangkan dan jika bersikap sambil lewa, tolong lebih serius ye nasihah ishak lepas ini....!!

Kutiplah ibarah (pengajaran) dari setiap apa yang berlaku dalam kehidupan kita... Jangan terlalu dan selalu ambil mudah. Pasti ada sesuatu yang Allah nak uji & tegur. Tiada apa yang Allah mahu melainkan nak kita menjadi lebih baik ..... samada dalam menjalani kehidupan atau dalam mentaatiNya & mencintaiNya lebih daripada isi dunia.

Sesungguhnya, aku mencintai hanphoneku itu keranaMu Allah, namun jika handphone itu melalaikanku atau mengurangkan masaku denganMu atau niat asalku untuk menggunakannya kerana-Mu telah lari... maka sedikit ujian dan teguranMu ini ku terima dengan hati yang penuh kesyukuran.......

Bulan Ramadhan bulan rahmat, syukran ya Allah kerna masih memberi pinjam nyawa ini dan masih memberi ujian dalam kehidupan sebagai tanda kasihMU pada hambaMu yang kerdil ini.. Sudah memasuki fasa ke 2... Fasa keampunan. Moga taubat kita semua diterimaNya. Aminnn.





"Addin An-Nasihah ^___^

Monday, July 8, 2013

Road to Ramadhan

Bismillahirahmanirrahim..

Jika semua HARTA adalah RACUN..
Maka zakat adalah PENAWARNYA..

Jika seluruh UMUR adalah DOSA..
Maka TAQWA dan TAUBAT adalah UBATNYA..

Jika seluruh BULAN adalah NODA..
Maka RAMADHAN adalah PEMUTIHNYA..

:)

Berikut adalah beberapa contoh persediaan/ persiapan yang boleh dilakukan sebelum Ramadahan. Penting! agar kita boleh terus fokus pada bulan Ramadhan mula hari pertama lagi.

1) Checklist Ramadhan


2) Siapkan jadual rutin sehari di dalam bulan Ramadhan

Cth :




3) Target Amalan sepanjang bulan Ramadhan

Cth :

a) Khatam Al-Quran secara persendirian atau ...

     
b) Zikir & Istighfar sebanyak .... sehari
c) Bersedekah setiap hari
d) Tidak akan meninggalkan solat sunat tarawih
e) Qiamulail sepanjang bulan Ramadhan tanpa ponteng
f) Menghabiskan bacaan buku ilmiah sekurang-kurangnya 3 buah buku.
g) Solat fardu berjemaah sekurang-kurangnya 1 kali sehari

dan lain-lain.......

4) Mencari rakan untuk bertadarus.
5) Mengemas rumah
6) Menyediakan pakaian solat yang bersih & baru untuk dipakai. Agar kita akan rasa bersemangat menjalani ibadat di bulan mulia ini.
7) Kunci jam awal-awal, set waktu yang sama untuk setiap hari terus. Supaya tidak lupa dan tidak kelam kabut walaupun di hari pertama berpuasa.
8) Bel siap-siap makanan sunnah berbuka iaitu buah kurma.
9) Jangan lupa semarakkan Bulan Ramadhan yang akan tiba dengan memberi ucapan kepada sanak saudara, rakan taulan dan ahli keluarga.

Mungkin kali ini Ramadhan kita kali terakhir. Allahu Allah...bulan yang penuh tarbiah, takkan mahu dipersiakan seperti bulan ramadhan yang lepas-lepas. Semoga ia menjadi titik pertama ke arah kebaikan untuk bulan-bulan selepasnya sehinggalah bertemu Ramadhan sekali lagi atau kematian. Wahua'lam. 

Salam Ramadhan.


 

"Addin An-Nasihah ^___^

Monday, July 1, 2013

Berjalan & Berfikir

Bismillahirahmanirahim... Allahumma Sollia'ala Muhammad, Wa'ala Alihiwasohbihiwasalim..

Minda ini menyeru diri untuk merenung kalamNya saban hari. Dalam hal ini, diri bukan sekadar diseru untuk berjalan dan melihat, tetapi juga diseru untuk berfikir dan mentafsir tentang kehebatan dan kestabilan alam ciptaan yang tersergam indah. Selagi diberi rezeki tubuh badan yang sihat, kewangan yang mencukupi dan masa yang terluang..maka berjalan dan bermusafirlah.. 
 
Bulan lepas beri kekuatan oleh Allah swt untuk bermusafir ke Kedah, Selangor, Putrajaya & Terengganu. Ke Kedah sebab menghadiri walimah kawan baik semasa menuntut di UUM. Bermusafir seorang diri, tiada mengharapkan perlindungan sesiapa melainkan Allah swt setelah diri ini berusaha untuk melindungi diri dengan menjaga aurat, menjaga akhlak dan merancang perjalanan. Bermusafir seorang diri perlu ringan mulut untuk mencari teman bermusafir bersama. Alhamdulillah...berkenalan dengan 2 lagi muslimat UTP yang seperjalanan ke Kedah. Sahabatku Nisa menanti disana menyambut kedatanganku. Dengan perut yang lapar..lamanya dalam bas, kami pergi makan dulu. Pekena chaw kiew taw udang + teh ais...alhamdulillah~fuhh..sedap. 

Balik sahaja rumah Nisa, tengok mak & ayah nisa sudah masuk tidur, maka terus membersihkan diri untuk...pensan..zzzzz.

Esok tengahari pergi beli hadiah perkahwinan sahabat. Wahh..merasa juga kenduri kawin orang kedah. Menarik.. 

1) Sebelum pengantin sampai, para tetamu bukan sahaja dihidang makanan malah dijamukan dengan nyanyian qasidah daripada sekumpulan jemputan. Hampir2x sahaja pengantin tiba, nyayian qasidah berakhir & bacaan doa..aturan yang cantik.
2) Ada disediakan teh panas + kopi panas disuatu sudut untuk semua para tetamu. Ais manis, itu kebiasaan memang adakan :)

Hmm...setakat ini, inilah yang lain dari yang lain sikit..

Habis sahaja berjumpa pengantin dan bergambar kenangan, my sahabat hantar pergi melawat adik-adik di UUM. Alhamdulillah..itu juga atas keizinan Allah swt. Kerna kalau ikut perancangan nak balik terus Perak sebab plan ke UUM bersama sahabatku Nurul tapi atas sebab tertentu dia tak dapat turun Kedah, maka..plan bertukar. Namun...! Itu perancangan kita manusia yang kerdil, sesungguhnya perancangan Allah lebih cantik.. :). Walaupun adik-adik UUM busy nak exam esoknya, tapi terubat juga rasa rindu dan kasih melihat mereka walaupun sebentar. Petang makan bersama adik-adik usrah yang tersayang.. Liya, Aini, Aina & Saba. Malam pula, beli burger kegemaran  (dah kempunan), dan bawa ke adik-adik DPP. Tak sempat jumpe semua..hanya dapat jumpe Nabila, Farah, Ira, Aini. Alhamdulillah~ganggu mereka sekejap, tambah2 tengok nabila yang alahai...stress nak exam kot tu..hihi.

Esok paginya, awal-awal pagi adikku saba menghidangkan radix untuk alas perut. Musafir ini mahu pulang..menaiki bas menuju ke stesen bas shahab. Selamat tinggal Kedah, insyaAllah bulan 10 cheq mai lagi..untuk hari yang dinanti-natikan cheq untuk naik ke pentas menerima segulung impian yang sekian lama hendak dicapai. Ohhh Sarjana Muda Matematik Perniagaan...

Ke Selangor & Putrajaya....

Musafir ini, bermusafir lagi 2 minggu yang lepas. Kali ini tidak berseorangan, tapi berteman. Musafir kali ini ditemani oleh Acik Wani ...weeee...Kami menaiki train ke KL, menghadiri walimah sahabat semasa di PUO dulu. Sampai di KL kami menaiki LRT Sentul. Di Sentul sahabat kami Rabiatul Adawiyah menjemput kami untuk pergi bersama ke walimah sahabat di Beranang yang mengambil masa 40 minit.

Berjumpa sahabat-sahabt PUO yang dah lama tak bertemu.. ada Syu, Siti, Ainul, Juliza, Yati, Asiah. Apa eh yang menarik di walimah fadilah & afif ni..

1) Ini mungkin biasa tapi, nak cerita jugak. Ada buku untuk diconteng oleh tetamu. Buku tu diletakkan atas meja, atas meja tu dihiasi juga frame gambar lama pengantin perempuan & sejambak bunga serta bekas pen yang ada pelbagai colour..
2) Ini first time tengok, sebelum balik..sempat juga ikuti sesi soal jawab pengantin. Tak tahu la sesi apa, tapi selepas keluarga sebelah lelaki dihantar pulang, pengantin diberi kerusi di luar rumah untuk duduk dan juruhebah majlis tu bersoal jawab mereka..mungkin itu salah satu sesi berkenalan dan cara mengeratkan siraturahim antara keluarga dan pengantin. Menarik..

meja untuk ucapan
 
Ucapan

Tidak habis disini, perjalanan kami berdua diteruskan menuju ke Putrajya. Rindu Putrajaya terubat sedikit, yang bestnya sahabatku Acik Wani sungguh excited.. hehe.. teruja plak..Sahabatku Asiah & yati bawa kami jalan-jalan dan makan.. Asiah belanja makan.. alhamdulillah, rejeki...sedap plak tu tempat yang dibawanya, persekitaranya pun cantik dan meriah pulak tu. Nama tempatnya tak pasti, tapi depan MOF tu la...



Seharian berjalan, malam...kiukk..zzzz...

Pagi esoknya bertolak pulang ke Perak. Adik hantar ke Bus Stesen Putrajaya. Alih2x tiket bas direct ke Seri Iskandar habisss... So, tukar plan, naik bas ke Puduraya, then ambil bas dari sana ke Seri Iskandar. Syukur..selesai satu perjalanan :)

"Jangan pandang masalah itu sebagai masalah, tetapi pandang ia sebagai satu peluang"

Seminggu kemudiannya ke terengganu....

Percutian ke Terengganu,  ini adalah percutian keluarga bersama orang baru. Sebelum ini percutian di Cameron Highland bersama ahli keluarga baru iaitu kakak ipar, kali ini tambah 2 orang ahli baru iaitu adik ipar dan seorang anak saudara.. :) Inilah harga yang tak dapat dinilai dengan apa-apa pun, masa yang paling indah dan manis ialah apabila satu keluarga dapat berkumpul dan beraktiviti bersama.


Pemandangan dari dalam kedai makan waktu pagi
Subhanallah...sungguh teruja melihat matahari terbit.
Tapak kaki siapa?
Perjalanan Pulang...

Musafir adalah sebuah tarbiah dariNya. Kerna semasa bermusafir...pelbagai perkara yang kita akan temui dan hadapi. Semua itu akan menguji kesabaran kita. Kebergantungan kita pada Lillahitaala. Menimbulkan juga rasa syukur dan kagum dengan pencipta untuk segala-gala jenis ciptaan dunia. Apabila kita bermusafir, bukan sahaja ilmu & pengetahuan akan bertambah, malah kita boleh mempraktikkan ilmu yang ada. Contohnya kita akan mempraktikkan solat jamak & qasar.

“Tiga doa yang dimakbulkan tanpa syak lagi, doa orang yang dizalimi, doa orang bermusafir dan doa ibu bapa untuk anaknya.”
(Riwayat al-Tirmizi)




"Addin An-Nasihah ^___^

Monday, June 10, 2013

Gula-gula & Akhlak

Assalamualaikum w.b.t

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, SubhanaAllah, Alhamdulillah, Allahuakhbar. Selawat atas rasul terakhir yakni Nabi Muhammad SAW.

Alhamdulillah, pada 3 & 4 yang lalu telah selamat menjalankan KEM ANAK SOLEH untuk pelajar 9 tahun - 15 tahun. Jumlah kehadiran 42 orang. 23 lelaki, 19 Perempuan. Alhamdulillah Ya Allah, mereka adalah insan-insan terpilih olehMu :))

Kepenatan, duduk dan berehat sebentar..

Sedikit catatan dan perkongsian untuk dijadikan panduan, kesedaran & manfaat hendaknya..

Check Point 'Akhlak'

Kakak : Assalamualaikum adik-adik

Adik-adik : Waalaikumusalam..

Kakak : Buka majlis dengan ummu kitab Al-Fathehah

Adik-adik : Bismillahirahmanirahim..(membaca surah al fathihah dengan semangat dan lantang) ameennn...!

Sembang sikit2x, hanya hendak mendengar adik-adik ini berceloteh dulu...mengadu itu ini, kena denda kena mandi lumpur kena marah dan macam-macam lagi..

Kakak : Ok la, kita teruskan, apa itu akhlak?

Adik 1 : Keperibadian

Adik 2: Peragai

Adik 3: Sikap

Adik 4: Tingkah laku

dan bermacam-macam jawapan yang diberi, ada yang terus bagi contoh2x akhlak baik...contoh jawapannya..

Adik 6 : Akhlak itu tolong ayah beli ikan.

Kakak : Iye..hehe..dah kat rumah tolong x ayah beli ikan?

Adik : Ayah dah tak de..

Kakak : Ohh maaf..mak ada?

Adik : Ada...(angguk-agguk)

Kakak : Jadi tolong mak x pegi beli ikan?

Adik : Tolong...

Kakak : bagus...adik ini anak yang soleh :)

hehe..

Kakak : Ok..semua betul.. jadinya, akhlak ini boleh tak kita nilai kat orang lain samada kita kenali atau tidak dia?

Adik-adik : Tak boleh.........eh boleh........eh sikit jer boleh..sikitt.

Kakak : Kita nak nilai camne seseorang tu berakhlak baik? dari segi apa?

Adik-adik : Mukaa

Kakak : Macamana? tengok muka die, hidung mancung kulit putih..ok, die akhlak baik..camtu ke? :)

Adik-adik mula berfikir...hmmmmm

Adik-adik : Eh2..xboleh2x...

Kakak : Jadi camne, nak nilai? Camne kamu kata dia baik? (sambil minta mereka tengok rakan-rakan mereka)

Adik : Aaa melalui percakapan

Kakak : Lagi?

Adik : Pergaulan..
Adik : Cara jalan..
Adik : Cara makan..
Adik : Pakaian..

Kakak : Alhamduillah..betul..sebenarnya melalui muka pun kita boleh kenal akhlak seseorang, contohnya kita tak kenal tapi tengok mukanya, dia senyum pada kita..berakhlak bukan? walaupun kita tak tahu pun siapa dia sebenarnya kan..? So, penting tak kita berakhlak baik sentiasa?

Adik : Penting..!!

Kakak : Ok, disebabkan adik-adik ini baik..kak seha nak bagi gula-gula

(Mengeluarkan dua gula-gula cloud 9 perisa teh)

Kakak : Tapi kak seha nak bagi satu jer...lepas tu kongsi eh

Adik-adik : Aa..?? Tak nak2x..

Kakak : Allah..gula-gula pun tak nak, orang lain berebut nak ... (Sambil tu buka plastik sebiji gula-gula dahulu)..Kongsi tau gula-gula ni, start dari orang first, hisap then bagi kat orang kedua sampai orang yang terakhir sekali, akhir sekali boleh terus makan habis...ok?? (Masih membuka plastik coklat)

Adik-adik : Eeeeiiii yekk...xpe2, xnak2....xnakkkk...

Tengah adik-adik dok tak nak-tak nak...sambil buka plastik gula-gula tiba-tiba gula-gula yang separuh terbuka terjatuh ke tanah (dengan sengaja..)

Kakak : Alamakkk...jatuh plak...

Kutip balik gula-gula yang dah terkena tanah tu..then tanya adik-adik sekali lagi..

Kakak : Allah..gula-gula dah jatuh pulak, hmm..

Adik-adik : Eeeiii dah kotor....

(Sambil mengeluarkan sebiji lagi gula-gula yang masih belum dibuka)

Kakak : Ok xpe2, sekarang adik-adik nak makan kongsi yang mana? (Sambil menunjukkan kedua-dua gula-gula, satu yang dah terbuka tadi dan satu lagi yang belum dibuka lagi)

Adik-adik : Aaaa...nak yang belum buka......

Kakak : Lah..tak nak dah yang dah siap terbuka ni?

Adik -adik : Tak nakkk...dah kotor...

Kakak : Alah, boleh basuh..sayang jer...


Adik-adik : Nak yang belum buka....tu dah kotor...

Kakak : Ok..kiranya betul la ni, tak nak yang dah buka ni...

Adik-adik : Betulll, !!!

(Ewah-ewah... tadi beria-beria adik-adik ini tak nak makan kongsi gula-gula, sekarang dah tak peduli pasal tu, duk sibuk nak pilih gula-gula, nak yang bersih dan belum dibuka. ^^ )

Kakak : Ok....sebenarnya kak seha nak sampaikan sesuatu, apa yang adik-adik boleh kaitkan dengan gula-gula yang dah dibuka dengan masih belum dibuka ni?

Adik-adik : Tak baik membazir...boleh basuh...

Kakak : Ok, lagi..kaitkan dengan akhlak...yang kita bincang tadi..

Adik-adik : Aurat! satu yang terbuka aurat, satu yang tertutup auratnya..

Kakak : Yes, betul...boleh huraikan?

Adik-adik : Orang xnak dah pada orang yang buka aurat
Adik-adik : Orang pandang tinggi pada yang tertutup auratnya
Adik-adik : Orang buka aurat kotor..

Kakak : ye..tapi tak la sampai diri orang tu kotor, cume nak menunjukkan yang tertutup itu lebih indah dan lebih baik . Ok, aurat lelaki dari mana ke mana?

Adik-adik : Dari pusat hingga ke lutut..

Kakak : Pandaiii

Adik -adik : Aaa kak seha...ada pemain bola sepak tu, pakai seluar atas lutut kak..

Kakak : Iye..dah sape kat sini main bola petang-petang?

Semua angkat tangan

Kakak : Dah kamu tutup aurat tak masa main?

Adik-adik : Tutup...kadang-kadang pakai seluar pendek dan seluar panjang ...(lupa apa yang adik tu sebut nama seluar tu,hee)

Kakak : Camtu bagus, main pun kena tutup aurat ok..Cuba bayangkan dalam satu pasukan...semua pakai seluar pendek atas lutut, ada sorang ini je pakai seluar yang menutup auratnya.. kalau kita dari jauh, kita boleh nilai tak seseorang itu berakhlak atau tidak dari segi pakaiannya? Boleh kan...jadi main pun kena tutup aurat supaya akhlak kita sebagai seorang muslim terserlah, sebab apa yang ada dalam hati kita, akan dizahirkan melalui pemakaian. Ok, sapa tengok bola baru-baru ini Pahang lawan apa?

Adik-adik : Tengok2x...Pahang lawan Johor!

Kakak : Sape menang?

Adik-adik : Johor....

Kakak : Ye eh..brape mata? Habis nanti lawan dengan siapa?

Adik-adik : Seri 2-2, tapi Johor menang..sebab kat tempat dia ada gol..(lebih kurangla..tak brape ingat jwapannya..haha) nanti lawan dengan kelantan...

(Saja lari topik sikit, nak bagi adik ini bercerita..dan meraikan minat mereka pada sukan orang lelaki..hehe)

Kakak : Ok..berbalik pada topik, boleh tak gula-gula yang dah buka ni kak seha tutup balik..(Sambil membetulkan plastik tu kembali bentuk asal dengan tujuan nak tutup kembali)...ok, nak tak lagi gula-gula ni?

Adik-adik : Xnak..nak yang belum buka jugak...

Kakak : Ok, sama jugak mcam aurat, boleh tak cakap camni "xpe la buka aurat an bergaya sakan puas-puas dulu...nanti umur 30 tutup la balik" boleh tak..cam tu?

Adik-adik : Tak bolehhhh..

Kakak : ye, begitu juga dengan aurat kita, akhlak kita...takkan muda-muda nak nakal-nakal la, nak jahat la...tak tutp aurat lah, muda lagi....kecil lagi..nanti dah besar bertaubat la..tutup la aurat sumenya...Tak boleh camtu, walaupun adik-adik masih kecil...orang kata masih tak banyak dosa lagi terutama yang belum baligh, ia bukan satu tiket untuk adik tidak menjaga akhlak. Akhlak mesti dipupuk dari sekarang...tak perlu tunggu sampai dah habis puas buat jahat, tak berakhlak dan sebagainya baru nak berakhlak sume, baru nak bertaubat. Ok...boleh tapi tengok ini gula-gula..kesan ianya terbuka masih ada...kekotorannya masih ada. Tapi gula-gula ini boleh dimakan lagi, boleh dibersih lagi..tapi kita semua mesti tetap nak yang belum dibuka, tetap memandang yang belum dibuka ini tinggi nilainya...Faham x?

Adik-adik : Fahammm.........!!

Kakak : Jadi adik-adik kena jadi seperti gula-gula yang belum dibuka dan terjatuh ini. Jaga akhlak dari semua aspek mulai hari ini...insyaAllah adik adik akan dipandang tinggi..bukan sahaja disisi manusia, malah lebih-lebih lagi disisi ...?

Adik-adik : Allahhhh!

Kakak : Alhamdulillah...~~ :) Ok, semoga dapat pengajaranya..nah ambil sorang satu gula-gula, makan..

Adik-adik : Boleh ke makan, ke ini barang amanah macam yang sebelum ini?

Hihihi..adik-adik..takut sangat kena denda sebab tak jaga barang yang di amanhkan oleh fesi start dari awal checkpoint.

Kakak : Bukan, ini barang boleh makan.. untuk tenaga bagi check point seterusnya :) Ok, tutup majlis dengan tasbih kifarah & surah al-asr

Sekian ^^


Fesi & Peserta






"Addin An-Nasihah ^___^

Wednesday, June 5, 2013

Hayati Peristiwa Istimewa Ini

Assalamualaikum w.b.t 
 
Angkasawan pertama dunia adalah Nabi Muhammad saw, ketika peristiwa Israk Mikraj. Menaiki kenderaan bernama Buraq yang dibuat daripada cahaya. Subhanallah... Sebagai hamba kepada tuhan yang satu, Allah SWT & sebagai umat Nabi Muhammad SAW..peristiwa Israk dan Mikraj merupakan satu kisah pengajaran yang perlu dihayati, ayuh!

Sahabat yang dirahmati Allah,
Setiap tahun apabila sampai tanggal 27 Rejab umat Islam diseluruh dunia akan mengadakan majlis sambutan peristiwa Israk dan Mikraj. Israk dan Mikraj berlaku pada 27 Rejab, setahun sebelum Hijrah Rasulullah SAW dari Mekkah ke Madinah.

Apabila berbicara tentang peristiwa Israk dan Mikraj ini, kita secara spontan akan terbayang kisah perjalanan Rasulullah S.A.W bersama malaikat Jibril dan Mikail yang boleh dibahagikan kepada dua fasa.

Fasa 1: .Israk yakni perjalanan Nabi SAW menaiki binatang Buraq dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa, di Baitulmaqdis, Palestin.

Fasa 2 : Mikraj ialah perjalanan dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit yang ketujuh.

Perjalanan Rasulullah S.A.W ini telah diabadikan oleh Allah S.W.T di dalam Al-Quran, Surah Al-Isra' ayat 1 yang bermaksud :
 
"Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidilharam ke Al Masjidilaqsa yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."

Menariknya, keseluruhan perjalanan Rasulullah S.A.W hanya berlangsung pada satu malam.

Para ulama, hadis, ulama feqah dan ulama tafsir secara umum menegaskan bahawa perisitiwa Israk dan Mikraj di mana kedua-duanya berlaku dalam satu malam dan dalam keadaan baginda SAW sedar. Ia berlaku pada jasad atau tubuh dan roh Nabi SAW bukannya roh sahaja. Sebagaimana difahami daripada firman Allah dalam ayat tadi di mana Allah menegaskan "asra bi 'abdihi lailan" yang bermaksud memperjalankan hamba-Nya pada waktu malam. Perkataan hamba yang dimaksudkan di sini iaitu Nabi Muhammad S.A.W yang mana meliputi batang tubuh dan rohnya serentak bukannya rohnya sahaja. Jika ia berlaku pada rohnya sahaja maka sudah tentu firman Allah itu berbunyi "asra bi rohi 'abdihi lailan" yang bermaksud memperjalankan roh hamba-Nya pada waktu malam tetapi yang berlaku sebaliknya di mana Allah secara jelas menyatakan bahawa Dia telah memperjalankan hamba-Nya iaitu Nabi SAW dalam keadaan tubuh dan rohnya serentak.

Peristiwa ini pada pandangan orang yang tidak beriman atau mereka yang tipis imannya, mereka menyatakan bahawa peristiwa ini tidak mungkin akan berlaku atau pun mereka berbelah bahagi samada mahu mempercayainya atau pun sebaliknya. Tetapi bagi orang yang benar-benar beriman kepada Allah dan rasul-Nya maka mereka tetap percaya dengan penuh keimanan kepada peristiwa ini.

Setelah baginda S.A.W menceritakan apa yang telah terjadi padanya kepada masyarakat umum maka orang-orang kafir bertambah kuat mengejek dan mendustakan baginda S.A.W. Fitnah terhadap baginda S.A.W bertambah kuat malah ada juga di kalangan mereka yang sebelum ini telah memeluk Islam telah pun murtad kembali. Manakala bagi mereka yang begitu membenarkan baginda S.A.W maka iman mereka tetap utuh sebagaimana kita lihat kepada reaksi Sayyidina Abu Bakar apabila dia mendengar berita daripada orang ramai tentang apa yang telah diberitahu oleh Nabi S.A.W lalu beliau dengan tegas menyatakan :

"Benar! Aku menyaksikan bahawa engkau merupakan Rasulullah. Jika baginda S.A.W mengatakan bahawa baginda telah diperjalankan lebih jauh daripada itu maka aku tetap beriman kepadanya". Inilah ketegasan dan keyakinan yang tidak berbelah bahagi Sayyidina Abu Bakar dalam mempercayai Allah dan rasul-Nya sehingga beliau digelar as-Siddiq yang membawa maksud pembenar.

Selain itu, pernah juga diriwayatkan Rasulullah S.A.W berjumpa dengan pelbagai keadaan manusia ketika di dalam perjalanan tersebut. Meskipun kisah tentang peristiwa bersejarah ini seringkali diulang cerita oleh para penceramah setiap kali sambutan Israk dan Mikraj diadakan, saya melihat roh dan intipati di sebalik peristiwa ini masih tidak meresap ke dalam jiwa masyarakat Islam.

Sebelum berlakunya Israk dan Mikraj Rasulullah S.A.W mengalami pembedahan dada/perut oleh malaikat. Hati Baginda S.A.W dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

Semasa Israk ( Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa ):
Sepanjang perjalanan (Israk) itu Rasulullah S.A.W diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

1) Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah,
2) Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah,
3) Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan),

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib.

Peristiwa-peristiwa tersebut adalah seperti berikut :
1) Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W diberitahu oleh Jibrail: Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
2) Tempat yang berbau harum.Rasulullah S.A.W diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Masitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).
3) Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).
4) Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.
5) Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri/suami.
6) Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba.
7) Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.
8) Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.
9) Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.
10) Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.
11) Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
12) Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensia-siakan umurnya sampai ke tua.
13) Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun daripada Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah S.A.W memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

Semasa Mikraj ( Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah S.W.T );
Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

Di Langit Pertama: Rasulullah S.A.W dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi 
Adam a.s. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.
Di Langit Kedua: Nabi S.A.W dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.
Di Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.
Di Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.
Di Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.
Di Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.
Di Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Makmur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W, Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumpa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dhaif, maka berdoalah untuk umatmu.

Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH Mengikut riwayat lain, Nabi Ibahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga".

Setelah melihat beberapa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

Di Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

Di Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

Di Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah SWT dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:
Allah SWT : Ya Muhammad.
Rasulullah : Labbaika.
Allah SWT : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.
Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.
Allah S.W.T : Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari kiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W di bawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

Selepas Mikraj:
Rasulullah S.A.W turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.
(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa'id)

Kesimpulannya, Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah S.W.T dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Dengan kita mendengar dan menghayati kisah dan cerita yang berlaku di dalam peristiwa Israk dan Mikraj kita perlu ambil ikhtibar dan yakin bahawa bumi Baitulmaqdis Palestin yang menjadi tempat bermulanya Mikraj Nabi SAW adalah bumi penuh berkah dan terdapat Masjidil Aqsa (kiblat pertama umat Islam)
Baitulmaqdis dan Masjidil Aqsa adalah harta umat Islam yang telah dirampas oleh Zionis Yahudi laknatullah. Umat Islam perlu berusaha, berkorban dan berdoa semoga tempat suci umat Islam ini dapat dipulangkan kembali kepada pangkuan umat Islam. Peristiwa Israk dan Mikraj akan lebih bermakna apabila umat Islam seluruhnya dapat membantu saudara-saudara kita di Palestin dan dapat memulihkan dan menguasai Baitulmaqdis dan menghalau Yahudi laknatullah daripada menguasai dan membunuh saudara-saudara kita di Palestin.



"Addin An-Nasihah ^___^

:::SAHABAT-SAHABATKU:::