Hiii...!


Friday, June 27, 2014

DM dalam ingatan

Bismillahirahmanirrahim...

Allahumma Sollia'ala Muhammad... 

Hari ini hari terakhir bekerja di Darul Mubarak Travel & Tours. Sebulan bergerak kerja sebagai staff HQ di Gombak. Ini bermakna sudah 1 bulan 2 minggu aku berada di Gombak di sisi suami solehku. Percaturan Allah... Cikgu Hassan iaitu pengarah Pasti membuat panggilan untuk aku bekerja di Pasti Travel.

Aku akhirnya bersetuju, dan 1 Julai adalah hari pertama aku bekerja disana. Moga Allah permudahkan urusan hambaNya ini... yang sentiasa mengharapkan rahmat dan kasih sayangnya. Bersyukur pernah menjadi staff Darul Mubarak. Terlalu banyak kenangan sepanjang menjadi wargakerjanya. Disana aku bekerja berdekatan dengan mak dan abah selama hampir 1 tahun lebih. Di sana juga aku diizinkan Allah menjadi tetamunya walaupun sebagai pembimbing group umrah... Allahurabbi :') 

Disana juga aku mengutip pengalaman bekerja, berorganisasi, bersahabat, bekerjasama... rindu pasti rindu. Seronok punyai bos-bos yang baik dan rakan-rakan sekerja yang sudah seperti adik beradik. Namun, sebulan disini juga... terasa seperti menjadi adik kepada akak ina.huhuhu. Berkongsi cerita berdua. Alhamdulillah... merasai kasih sayang makhluk didunia, namun mendalam lagi kasih sayang Allah sesama hambanya.

Esok beraktiviti bersama suami solehku. Maklumlah bercuti... dalam perancangannya... pergi joging, sarapan kedai..hoho.. pergi pasar, balik masak tengahari sama-sama. Waahh.. Excited! Sebab lusa nak bertemu Ramadhan Kareem..

Menyambut Ramadhan sebagai seorang isteri. Subhanallah... :')

Yang pastiiii....!!! Rindu mak abah.. adik beradik. Moga ketemu minggu depan nak balik kampung. Buka & sahur sama2... Mak ayah. Uhuhu.. first time juga nak berpuasa bersama family suami.. Berdebar dan excited! hehehe 

Salam Ramadhan Kareem :)




"Addin An-Nasihah ^___^

Tuesday, June 24, 2014

Kebaikan dalam perkahwinan

Kisah 1

Suatu hari di rumah..

Zauj : Nak join solat Dhuha?
Zaujah : Emm... sekejaplah sebab rasa nak rehat sekejap & bersihkan diri dulu, tak apa...nanti dah bersiap sayang teruslah solat. Abang solatlah dulu.
Zauj : Ok... (Nada berat)

...........
..........

Dalam kereta...

Zaujah : Ya Allah! Lupa lah nak solat Dhuha tadi...alahai..jelesnya syg... abang dapat solat Dhuha.. : (
Zauj : Itulah..benda baik jangan tangguh. Terus buat. Contohnya macam solat masbuk juga, orang selalu sahaja tunggu sampai imam berdirilah baru nak masuk. Tak perlu tangguh..terus buat sebab kita tak tahu masa tengah tunggu tu gempa bumi ke, apa-apa berlaku ke..
Zaujah : Astagfirullah.. betul.

Kisah 2

Di rumah Mak Cho..

Tengah-tengah tengok Facebook, ternampaklah post berkenaan dengan kisah Bomoh yang dikatakan syirik.

Zaujah : Abang tengok tak post bomoh yang ustaz azhar kata  bukan syirik. Apa pendapat abang?
Zauj : Apa pendapat syg pula?
Zaujah : Hmmmm...syirik itu bermaksud menyekutukan Allah, yakni menyamakan Allah dengan sesuatu yang lain. Kalau tengok bomoh ni bukan menyamakan Allah pun dengan benda tu..cuma itu usaha dia untuk mencari..tapi dengan kaedah itu. Betul tak?
Zauj : Hmm.. tapi dia buat macam silap mata juga la, magic.. boleh ke?
Zaujah : Oh....

Sambungan nya di dalam kereta nak balik...

Zauj : Ok.. macamana pula macam ini, kita tengok TV.. Tengok cerita "aku meminangmu dengan bismillah" he he...
Zaujah : He he.. ok..pastu.
Zauj : lepas tu azan pun berkumandang...kita pun masih duduk di depan TV sebab cerita tu sikit lagi je  nak habis... kita tunggu sampai cerita tu habis. Aa kalau macam ini camne?
Zaujah : Aa..itu syirik kecil la sebab kita utamakan TV daripada menyahut panggilan Allah untuk solat.
Zauj : Senyum.....lama jap..
Zaujah : Maksudnya.....(Sebab nampak mcm ada benda nak disampaikan)
Zauj : Maksudnya..kita sibuk memikirkan orang lain dalam bab-bab seperti itu..sedangkan kita tak sedar bahawa kita sendiri melakukan perbuatan syirik...
Zaujah : Hah! Allah......betul la ..

Kisah 3

Suatu hari...tek..tek.. wassup masuk

Zauj : Syg dah solat isyak?
Zaujah : Dah.. tadi tunggu isyak ...azan terus solat.
Zauj ; Bagusnya isteri abang.. untunglah sape yang dapat...kan?
Zaujah : Yeke ni..hehe
Zauj : Yela..kalau orang tu boleh jaga solat.. insyaAllah dia boleh jaga pasangan dia kan..betul tak? Kalau hak Allah pun dia tak dapat jaga..hak manusia lagi le...jauh.
Zaujah : Betul2...hehe


Kisah 4

Suatu hari si zauj terperasan yang isterinya meringan-ringankan solat yang perlu di qadarkan apabila sesudah suci 'datang bulan'.

Zauj pun memberi peringatan dan berkongsi ceramah daripada ustaz kegemarannya. Subhanaallah. Dalam Ceramah itu... ustaz bagi tahu orang perempuan akan mudah masuk Islam dengan syarat taat pada suami selagi tidak melanggar syarak. Namun kenapa masih ramai yang masuk neraka, hal ini kerana salah satunya orang perempuan meremeh-remehkan bab ganti solat ketika sebelum datangnya uzur dan sesudah bersuci.

Suatu hari...

Menerima wassup dari cinta hati..

Zauj : Jom solat
Zaujah : Nak rehat jap...nak tido dulu (kononya qolilahlah..uhu)
Zauj: Ok..slmt tido ye..
Zaujah : Abg tido jgk ke..
Zauj : Tak tido..sebab tido time perut penuh macaam tak selesa
Zaujah : zzzz

....Beberapa minit kemudian...

Zauj : Dah solat?

Zaujah : Solat dah.. :)
Zauj : Isteriku.... Ingat tak ceramah ust Samsuri yang abg kongsi tu?
Zaujah : oh... aha..solat awal waktu..takut uzur
Zauj : Nak dekat-dekat uzur ni lagi la kena on time solat
Zaujah : erm..hehe..ok..tq ingatkan, terlupa la abg.
Zauj : hehe...takut luput pastu uzur...dah tertinggal satu solat..rugi-rugi ..ye tak?
Zaujah :  :)

Solatlah diawal waktu terutamnya ketika waktu keluarnya akan datagnye 'bulan mengambang',


Kisah 5

Sejak tingal bersama, sebelum tidur akan memohon maaf

Suatu malam...

Zaujah : Maaf ye abang untuk hari ini kalau ada salah & silap ek..
Zauj : Abg pun sama.
Zaujah : Hmm saje nak tanya.. abang pernah tak terasa hati dengan syg.
Zauj : Erm.. pernah.
Zaujah : Apa die ek?? (Terkejut sambil otak ligat mengingatkan yang mana...yang ni ke tu ke?
Zauj : Tapi mcm biasa.. abg takkan cerita.
Zaujah : Ala cakap la ( Dengan azam nak perbaiki)
Zauj : Seorang suami kepada isterinya seperti ibu dengan anaknya. Akan cuba untuk melupakan dan memaafkan apa sahaja kesalahan atau silap anaknya. Takkan mudah ambil hati kerana tak nak anaknya dalam keaadaan berdosa apabila seorang ibu terasa hati. Begitu juga dengan suami kepada isteri. Abang akan cuba tak ambil hati, sebab tak nak isteri dalam keadaan berdosa.
Zaujah : (Dalam hati) Allah...luhurnya kasihmu wahai suamiku. Moga diri ini juga begitu. Al maklumlah... wanita ada sahaja emosinya.

Setiap kali emosi kewanitaan datang, ingatAllah... ingat kata-kata suami. Syaitan pun lari, hati pun tenang.

:)


P/s : Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke 3 bulan. Moga Allah bantu insan yang lemah ini menjadi hambaNya yang taat, Ummat Nabi Muhammad yang mendapat syafaatnya. menjadi Isteri solehah & anak yang solehah pada mak-mak abah ayah. Amin.



"Addin An-Nasihah ^___^

Wednesday, June 18, 2014

Za'faran atau Saffron

Assalamualaikum everybody in the home .... !

Ahaaa... kali ini nak berkongsi satu benda yang best, terbaik dan deboom ... oraite! :)

 Taraaa!! inilah die helaian-helaian za'faran/saffron

Za'faran adalah herba yang digunakan semenjak zaman Rasulullah (saw) lagi serta para-para sahabat dengan pelbagai tujuan terutamanya untuk mencerdaskan akal. Terdapat pelbagai kaedah penggunaannya seperti mana disebutkan dalam kitab-kitab tua serta kitab perubatan Islam mengenai khasiatnya. Ia juga dianggap sebagai herba ajaib bagi sesetengah pengamal perubatan Islam kerana kelebihan dan keistimewaannya yang tinggi dan tersendiri.

Ia merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai " King Of Spices ". Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Za'faran sangat baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan: Maksudnya:

"Sesiapa yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir."


 Set za'faran yang bakal di jual..ngee

KHASIAT ZA'FARAN

-Mencerdaskan minda-
Penyakit radang paru-paru-
-Sakit tekak dan tonsil-
-Sebarang masalah kulit-
-Menghindarkan batuk dan selsema-
-Sakit kepala atau migrane dan asma-
-Muntah-muntah, penyakit buah pinggang-
-Gila babi atau sawan-
-sukar tidur malam (insomnia)-
-Demam-
-Masalah limpa-
-Pembuka selera makan-
-Penyakit kanser-
-Lumpuh-
-Bengkak hati atau hipatitis A dan B-
-Memudahkan penghadaman-
-Menghilangkan bau mulut-
-Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut-
-Menambahkan tenaga zahir dan batin-
-Masalah mati pucuk-
-Sembelit-
-Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak-
-Awet muda dengan kulit cerah dan bersih-
-Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing-
-Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi-
-Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu-
-Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan-
-Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain-

 Ini le rupenya... ni pun ambil masa 2 bulan baru boleh habis..huhu

Cara Penggunaan
Herba Zafaran dalam bentuk helaian diguna dengan mencampurkan dengan air suam. Letaklah dalam 4 helai za'faran dalam air suam dan kemudian rendam selama beberapa minit sehingga air betukar warna kekuningan baru minum.



Oke... you see, original saffron oke. Then first gred.

So!

Kepada yang berhajat nak mendapatkan produk za'faran first class ini boleh lah wasup/sms atau hubungi saya Nasihah 013403471- Gombak/Bota Perak.

PENGEDAR DIALU-ALUKAN

Sekian, wassalam.



"Addin An-Nasihah ^___^

Thursday, June 12, 2014

'Family Days' sebelah suami

Assalamualaiku wbt.

Pengalaman yang ingin dikongsi. Berfamily days bersama keluarga besar sebelah suami pada 31/5 - 2/6/2014 di Kuala Jeram Selangor,

Mengenali salasilah keluarga sebelah suami yang besar. Banyak aktiviti, yang aku join full nya hanyalah aktiviti makan.hehe. Ada pertukaran hadiah, ada senamanaerobik, solat berjemaah dan yang paling syokkkk.... dapat mandi kolam renang.

Best nak cerita pengalaman mandi kolam renang. Aku ni malu ala-ala kucing. first suami ajak terjun xnak sebab segan. Then ramai orang pulak tu. Walaupun akhirnya aku turun juga, tapi duk tepi kolam je tengok suami berenang-renang ikan.hehe.

Tapi kali kedua, esoknnya suami ajak lagi. Alhamdulillah kali ini aku round satu kolam renang. Bermain dengan anak-anak saudara kami. Seronok. Mereka sangat-sangat comey bergelak ketawa.

Sebelah suami, semua adik beradik ada kecuali family nyah. Yong pun tak ada tapi 3 orang anak yong ada. mewakili... Ramai juga sepupu suami. Besar. Aku temani suami jadi camerawomen ..ehemm.. so far so good...daripada bosan-bosan, bantulah suami.hihihi.

Tapi kami tak tunggu sampai 2hb sebab suami tak dapat cuti esoknya. So malam tu vrooommm2 balik ke gombak pun dah tengah malam. Tunggu suami siapkan video aktiviti untuk tayangan esok majlis penutup.

Walaupun tak ingat semua 150 lebih orang ini, tapi ada improvement untuk mengerat dan lebih mengenali family keluargaku. Moga ukhwah persaudaraan berpanjangan. Insyaallah tunggu 2 years again for the next family day. 

Thanks every thing to my husband.

Sekian, my moment in the news life  :)


"Addin An-Nasihah ^___^

:::SAHABAT-SAHABATKU:::