Hiii...!


Sunday, March 17, 2013

Walimah F & R

Assalamualaikum w.b.t

Sedar tak sedar...masa terus berlalu, tiap hari perkara yang sama kan dilakukan, dan perkara yang dah dilalui akan berlalu pergi...akan datang perkara baru...dan ia akan berulang, datang perkara baru, hadapinya..berlalu dan datang lagi yang baru.....kita hadapi, lalui dan ia berlalu..... Itulah kehidupan di dunia persinggahan ini... Sesungguhnya di akhirat nanti yang kekal abadi. Muhasabah bersama...adalah setiap detik kehidupan kita di dunia ini ada kita laburkan untuk akhirat kelak yang kekal abadi tu? Atau mungkin saja kita sia-siakan ia..membiarkan ia berlalu tanpa dikutip bekalannya untuk hari kekal nanti. (Erm..faham x? hehe.. kesimpulannya, mulakan setiap pekerjaan kita dengan niat lillahitaala .)

Disember mula bekerja, Bulan Jan sibuk uruskan jemaah umrah di tempat kerja, Awal Feb dihantar bertugas membawa jemaah umrah. Balik2 saja dari umrah terus sibuk menyiapkan kerja-kerja yang dah di tinggalkan semasa ke tanah suci..seterusnya sibuk membuat persiapan perkahwinan Puan Raudhah kini Zaujah En Fadli...huhu. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar... Alhamdulillah Allah masih memberi ruang dan masa untuk merasai persiapan majlis perkahwinan adik sendiri...sebab masa along kahwin dulu pelbagai dugaan juga, kerana masih berlajar(exam..lau x exam dah lama cauuw..huu) dan tak dapat balik untuk membantu membuat persiapan. Sekarang ni...mesti Puan Raudhah kata "Nah itu ler rasanya orang sorang-sorang masa kenduri Along"..

Kalau benar dia kata camtu, ini jawapanku....!
"Along lelaki, kamu perempuan......waaaaa"

Bezanya........majlis perkahwinan anak perempuan lebih sibuk & mencabar...*___*

Tapi.....pengantin pun sibuk gak...sebab kakak die ni x bagi chance untuk berehat, wahahaha...

1/2/2013 (Hari akad nikah)

PAGI

Cik Raudhah : Nyah, sape nak basuh kolah...orang ke..
Cik Nasihah : Aha la...sape lagi, sume bz
Cik Raudhah : Xpe ke pengantin ....
Cik Nasihah : Esok yang kamu raja sehari, hari ini xraja lagi...

PETANG

Alhamdulillah selamat sudah Cik Raudhah bertukar status ke Puan Raudhah setelah angguk laju-laju (ahaksss) bila tok kadi tanya sudi tak bernikah dengan Fadli....


Setelah semuanya selesai....pasangan pun bangun untuk solat sunat syukur....tiba2x...... Puan Raudhah xbangun-bangun lagi sebab....(hihihi).....kaki kebas...(Adoii..mcm2 la Puan Raudhah ni...ish!)

Sejak petang sampai ke malam Puan Raudhah memang jadi pemaisuri raja sungguh die yeee...aiccehhh ~~ xpe2...hoho

2/3/2013

Makanya hari ini tibalah hari majlis meraikan pengantin. Fuhh~ ramai gak yang datang..tak ketinggalan jugak kawan-kawan kakak pengantin..uhukhuk~


Terima kasih ye Assiah, Nurul dan wana sekeluarga, Aton & suami, Nasyrah, staff-staff Darul Mubarak, Bosku Ust Ismi dan keluarga...Sedapkan masakan orang kg kiter ;)

Kini family saya sudah semakin besar, 8+1 = 9 orang dah...wahh makin meriah dan makanan pun makin banyak, sukenye kiterr ..huhiii

Semoga Raudhah & Suami berbahagia sampai ke Syurga. Selamat membina baitulmuslim yang warahmah, mawaddah & sakinah. Doakan iter lak ye... ehee :)


p/s : Kagum dengan pengantin sebab berjaya membasuh  & memutihkan bontut kuali yang hitam legam tu .ahaha.. Minggu depan 24/3 kenduri rumah lelaki pulak...jom2.. :)


"Addin An-Nasihah ^___^

Sunday, March 10, 2013

Alkisah 1

Alkisahnya di Hotel Karom Hijaz Madinah (15/2/2013)

Sedang semua para jemaah umrah enak menjamu selera...

"Assalamualaikum w.b.t.."
"Sedikit pengumuman...esok kita akan berangkat pulang ke Malaysia, sebelum itu kita ada transit di Pakistan. Jadinya esok pagi semua jemaah boleh lakukan ziarah wada' (Ziarah selamat tinggal) selepas subuh. Kemudian kita akan turunkan beg dalam jam 10 pagi esok. InsyaAllah jam 2 petang kita chek out hotel dan akan bertolak ke airport madinah selepas asar. Boleh solat asar di Masjid Nabawi. Kita akan check in di airport jam 6 petang dan berlepas jam 10 malam. Ada sebarang pertanyaan?"

.....
.....
.....

"Ok..kalau tak da pape..sekian, wallahua'lam"

Sambil meng'off'' mikrofon..dan duduk..

Tiba-tiba2x..seorang makcik semeja denganku bertanya.
"Kiranya esok bermalam di Pakistan tak?"
Aha la...lupe lak nak kabo jemaah ni..karang lupa plak dame bawa baju persalinan.
Dengan segeranya ku capai mikrofon dan meng 'on' kan dan berdiri kembali..

"Minta maaf ye, ada sedikit penambahan..esok di transit kita akan bermalam di Pakistan ye, jadi siap-siaplah untuk pakaian bersalin nanti..............eh...."

Sebelum sempat apa-apa kedengaran suara ramai orang ketawa.. kedengaran suara pak cik..
"Ate kita lelaki ni pun kena bawah jugak ke pakaian bersalin...hahaha...."

(Dalam hati..) Adoi..camne leh tersasul pakaian bersalin lak ni...

"Eh2..maaf, pakaian persalinan bermalam di Pakistan"huhu...ulangku semula sambil ketawa jugak...Sabo jer ler!

Ingatkan habis disitu saja...

16/2/2013 di perkarangan Hotel Airport Pakistan..

Semua jemaah bersiap untuk pulang, barang yang asalnya sedikit bertambah2x apabila mereka menyoping plak di Pakistan..

Dengan nada ingin bergurau...huhu..

"Aumakk pak cik mak cik..beranak pulak beg pak cik mak cik sehari duk Pakistan ni ye"hehe
Pak cik pun menjawab,
"Aa tu la...dah ustazah suruh bawa pakaian bersalin, bersalin le ni.."

Adoii...terkena balik... *___*

Sabor je ler..huhu

:)

Tetap dalam ingatan ^^




"Addin An-Nasihah ^___^

Thursday, March 7, 2013

Harap dapat kesana lagi

Assalamualaikum w.b.t

Ketika diri disibukkan dengan kerja,
Ketika diri telah dimaklumkan ketidak lepasan pergi kesana,
Ketika diri tidak beria-ria membuat persedian,
Ketika itu diri ini hanya mampu berdoa agar beri yang terbaik...
Ketika itu......1 hari lagi akan bertolak..
Ketika itu......waktu yang ku nantikan sejak 10 tahun yang lalu
Ketika itu......Detik itu......Impian ke-3 ku tercapai....
Tiada kata..tiada lafaz...hanya sujud syukur....
Kerana  aku hanya merancang dengan cita-citaku..
Tetapi Allah s.a.w pula merancang dengan CintaNya...

Dengan IzinNya...
Allah menjemput aku menjadi tetamuNya,
Alhamdulillah..SubhanaAllah...MasyaAllah...,!!!
Tiada lafaz yang mampu digambarkan,
Bertapa Allah benar-benar mendengar doa hambaNya,
Mak..Abah..Adik beradik...sahabat2x...ku yakin doa mereka!
Jika besar mana pun halanganya..
Jika sesukar mana pun jalannya..
Jika Allah izinkan..tiada apa yang boleh menghalang..
Bukan sebanyak mana wang yang dikumpulkan..
Bukan selama mana kita mencari masa...
Tetapi Sejauh mana kita berdoa....

Ya Allah..kini aku benar-benar merindui tanah haram itu,
Rindu ini melebihi rasa rinduku sebelum aku dijemput menjadi tetamuMu..
Rindu ini bagai tiada penghujung..
Rindunya aku pada Rasulullah..
Rindunya aku pada Tanah Suci Mekah
Rindunya aku pada Tanah Suci Madinah
Rindunya aku pada Kaabah..
Rindunya aku pada MasjidilHaram
Rindunya aku pada Raudhah
Rindunya aku pada Masjid Nabawi...
Rindunya aku hendak sujud dilantai bumi haram itu..
Masih terasa dekatnya diri ini padaMu..
Masih terasa sejuk hatiku..
Masih terasa tenangnya disana....

Dimana hendakku hilangkan rindu ini??
Mahu saja aku terbang pergi kesana...
Tapi apa dayaku...

Kini..ku ubat rasa rindu itu...
Dalam sujud menyembahMu..
Kini..ku ubat rasa rindu itu...
Dengan berdoa sepuasnya ku luahkan rindu itu..
Kini ku ubat rasa rindu itu..
Dengan memperbaiki perhubungan dengan manusia..
Ku ubat rasa rindu ini...
Dengan menggalakkan orang untuk ke sana..
Ku ubat sedikit rasa rindu ini..
Dengan berselawat kepada Rasullullah s.a.w
Ya Allah..semoga ada peluang ku kesana sekali lagi untuk ku lepaskan rasa rindu ini...








"Addin An-Nasihah ^___^

:::SAHABAT-SAHABATKU:::