Hiii...!


Sunday, July 12, 2015

Kelahiran Seorang Mujahid


Assalamualaikum,

Doktor Zana yang cantik lagi baik hati sepatutnya bercuti pada hari ummi ingin melahirkan, tetapi dia datang sekejap untuk bersama ummi didalam Laboor rOOM. Jam 7 Doktor Zana datang, Alhamdulillah bukaan dah jadi 7cm, maka boleh untuk masuk laboor room. Doktor Zana pecahkan air ketumban dan masukkan ubat cairkan najis.

Di labor room, kontraksi makin kerap dan semakin sakit. Allahurabii.. rasa macam nak meneran. Betul la kuasa Allah..ia akan hadir pada saat yang diperlukan untuk melahirkan. Nurse cakap, kepala baby jauh lagi..kita tunggu kepala baby betul2 turun baru tak lama untuk proses kelahiran nanti. Masuk laboor room jam 7.45 pagi, tunggu jam 8.15 kepala baby masih jauh.. ummi dah baring mengiring menahan sakit kontrasi yang sungguh nikmat. Sakit ini dan saat ini yang ummi nantikan..rupanya beginikah. Ummi dah tekad nak senyum ketika sakit..alhamdulillah. Ayah sentiasa disisi beri sokongan moral :)

Kemudian 8.45 nurse2 dan doktor zana bersiap masuk ke laboor room. Lebih kurang ada 4 nurse mengililingi ummi, ayah setia berada di bahagian kepala  sebelah kanan ummi. Doktor zana mengambil kedudukan untum menyambut baby. Jam 9 pagi bermulalah sesi meneran untuk mengeluarkan anak ummi daripada rahim ummi. 3 kali cubaan meneran, kali pertama belum berjaya lagi, kali kedua juga tidak dan alhamdulillah anak ummi selamat dilahirkan pada cubaan ketiga. Syukur Ya Allah. Ayah bukan main lebih dari doktor beri semangat ummi untuk meneran..Alhamdulillah punyai suami yang soleh baik dan prihatin. Siap study macam mana nak mudahkan kelahiran...segala teori yang dibaca di praktikkan suruh ummi lakukan masa dalam laboor room, dengar suara dia jer..dagu rapat dada, mata tengok perut...tarik nafasssss....lepassss..hehe. Allah kenangan.. Terima kasih abang berada disisi saat kesakitan memuncak. 

Nurse meletakkan anak syurga ummi di dada umi untuk diberi susu. Anak ummi kecil molek berbogel dan masih berdarah menangis dan berak..hihi. Selepas nurse bersihkan baby, nurse serahkan pada ayah untuk mengazankan. Mata masuk habuk (-- ,--)

Syukur ya Allah,pengalaman terindah yang pernah aku alami. Nikmat melahirkan seorang anak syurga. Alhamdulillah hari ke-7 nama mujahid kecil kami diberi nama, diaqiqahkan dan dicukurkan rambutnya.

Nama anak syurga ini adalah HAMZAH BIN AZMAN SYAH, berat semasa lahir 3.2kg. Doktor kata "lahir2 je saya tengok, muka ikut Seha, kulit ikut Azman" huhuhu...... Alhamdulillah.

Terima kasih yaAllah mengizinkan kami berdua menjadi ibu dan ayah didunia ini. Amanahmu yang berat ini akan kami jaga sebaiknya. Insyallah.

"Addin An-Nasihah ^___^

Tuesday, June 16, 2015

Saat Menanti Kelahiran Yang Dinanti

Bismilahirahmanirahim.

Hari ini hari ke-36 hari usia ananda sayang. Setelah 40 minggu 4 hari, atas izinNya lahirlah jantung payung hati ummi dan ayah. Hari ini post panjang sedikit sebab lama xmenulis, banyak cerita ingin di semadi disini menjadi kenangan dan pengajaran :)

Habis dah ayah bawa umi pusing tasik titiwangsa, tasik perdana, naik turun tangga.. tapi belum masa anak umi nak keluar. Bukaan pun masih 1 cm. Ummi overdua 4 hari, sepatutnya due ummi 7/5 dan doktor bagi masa lagi sehingga 14/5, kalau tiada tanda lagi maka kena serah diri untuk induce.

Mak tok dan tok dah hampir seminggu di rumah kita,hehe.Ummi pun dah mcm tak semangat nak pergi keje. so ayah pergi kerja umi just buat senaman dalam rumah. Basuh tandas, jalan itik, ketuk ketampi. Yang kelakar..umi ketuk ketampi sambil pegang telinga. Ayah cakap "Tak payah la pegang telinga sebab bukan kena denda, bangun duduk je: :p

Mak tok pun sekali ikut umi berjalan pusing tasik yang berdekatan sri gombak, keadaan ketika tu berjerebu sikit. So nak dekat nak bersalin ni umi selesema sikit2.hee. Tok balik naik keretapi hari ahad sebab kata tak de orang tengok rumah di kg. Allahurabbi..kita merancang, tapi perancangan Allah lebih baik. Esoknya bermulalah satu kontraksi yang pertama kalinya. 

Selepas ayah umi dan mak tok solat berjemaah isyak di ruang tamu..ummi dah rasa kontraksi dalam 20 minit sekali, umi agak je la kontraksi sebab datangnya berkala 20 minit. Umi sempat senyum dan gurau lagi kat mak tok dan ayah, umi cakap "ni boleh tersenyum lagi, bukan nak bersalin lagi la sebab orang kata nak bersalin memang xboleh nak senyum". Mak tok marah sikit cakap jangan main2.huhu. Ayah dan mak tok bawa ummi ke Gombak Medical Cental (GMC). Check kontraksi baby, masih baru sedikit 20minit sekali, dan yang merisaukan sedikit heartbud baby atas paras sahaja. Selepas itu,nurse check bukaan, check tinggi rahim dan tinggi kepala baby. Allahurabbi....sedih, trauma sampai hari ini. Sakitnya Allah je yang tahu. Bak kata en abg, 'syg tu dah kena baru tahu: hihi. Yela..doktor check bukaan tak sakit pun..kenapa yang nurse ni check sakit. sob..sob...termenungggg jauh.

Nurse tanya nak balik ke tak sebab bila dah check bukaan, kontraksi akan menjadi kerap. Tapi umminye ni tiba2 trauma..tiba2 sedih sebab sakit tadi. So xnak masuk wad. Menangis tiba2 plak, ntah rasa sayu..inikah sakit awal ibu bersalin. Sayu tiba2.... Nurse call doktor zana tanya boleh bagi balik tak, doktor tengok result semua..dia kata boleh, kalau xde rasa pape datang lusa untuk induce. Awal sehari dari tarikh yang doktor tetapkan..mybe sebab jantung baby tadi kot.

Di rumah, semua masuk tidur, termasuk umi.. tapi tiba2 umi rasa sakit teramat sangat dan semakin kerap. Umi bangun melayan sakit sorang2, tak nak kejutkan ayah..kesian ayah penat. Umi keluar ke ruang tamu..umi dah study sikit2 dah cara nak layan sakit. Dekat 2 jam kemudian ayah jaga.. then ayah bersama umi berhadapan dengan kontraksi. Tq abang, sebab hilang sikit rasa sakit bila ada abang disisi.huhu.

Jam 4 pagi, ayah ajak pergi ke hospital balik. Pertama sebab lihat pada kontraksi yang semakin kerap, takut terberanak kat rumah..dan risau dengan jantung baby. Kemas-kemas barang, kejut maktok cakap nanti maktok datang kemudian ye..huuu sedehhh. Jalan pun stop2, sebab kontraksi datang semakin kerap. Sampai hospital tidur sekejap dalam kereta..berehat. Kemudian rasa sakit terus keluar. Nurse siap kata "eh ni yang datang tadikan.." huuuu.. 

Selepas admit wad, check kontraksi baby Allah Maha Besar, semakin banyak. Dan Nurse nak check buka... waaa menagis umi. Ayah tenangkan umi cakap tenang jer, tarik nafas. Umi buat sedaya upaya..hee. Dan berita baik... bukaan dah ke 5 cm. Amin ya rabb. 

Umi sempat solat berjemaah bersama ayah, alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk solat dan berjemaah pula. Moga jika kematian yang datang menjemput..Allah Maha mengetahui.



"Addin An-Nasihah ^___^

Friday, April 17, 2015

Buku Kehamilan Yang Di baca

Bismillahirahmanirahim.
Ini buku panduan sepanjang kehamamilanku. Menjadi satu koleksi untuk panduan bakal anak-anak ummi akan datang.

hehe.



Manual kehamilan.



Buku ini dapat percuma sebelum mengandung lagi, masa tu pergi dating dengan en suami ke PWTC untuk pesta buku.
Alhamdulillah buku yang paling banyak membantu, start dari sebelum mengandung, mengandung, kelahiran dan sehingga untuk kelahiran anak seterusnya. Buku ni tak bosan sebab ia dalam bentuk gambar dan keterangannya ringkas dan menarik... Memang bessttt :D


Diari kehamilam
Buku ini dibeli di Kedai Syabab di Billion Seri Iskandar. Buku ni dah 'usha' sebelum kawen lagi. Niat memang nak beli bila Allah beri rezeki mengandung. Allhamdulillah..bila Allah beri rezeki, terus mencari buku ini.

Buku ni macam diari..ada ruang-ruang untuk ibu dan doktor catat. Buku ni best sebab kecil dan mudah dibawa kemana sahaja. Isi kandungannya juga bestttt!! Ringkas padat dan banyak petua boleh dapat dalam ini. Walaupun tak sedetail buku Manual kehamilan tapi amat sesuai untuk diguna sepanjang mengandung.




Nikmatnya sakit Bersalin

Buku ini dibeli selepas kak ipar perkenalkan.hehe. Time tu puan Raudhah nak membacanya sebab dia pun baru lepas melahirkan Summayyah tomeiii. So balik kg tengok buku tu, tebal. Macam tak sempat habis baca di kampung..So petang tu ajak en suami pergi ke kedai Syabab Billion, nak cari buku ini lah.hehe. Masa tu kandunganku baru 5 bulan.

Buku ini memang power dan best. Amat sesuai untuk ibu yang bakal melahirkan anak. Aku dah habis baca masa kandungan lebih kurang 7 bulan hari tu. Ni rasa nak baca balik..sebagai panduan dan peringatan untuk diri ini cuba menikmati sakit bersalin. Yang pasti sakit teramat sangat itu tetap ada....tapi cara bagaimana nak mnghadapinya. Semoga Allah beri kekuatan. Bacaan ini dan usaha lain itu usaha. Yang perlu ada ilmu terlebih dahulu..pengalaman akan datang menyusuli.

Allahumma Yassir .



Membesarkan anak hebat dengan susu ibu

Ok,buku ini pula perlu dibaca sekarang untk persediaan mental selepas kelahiran si kecil nanti. Beli buku ni di kedai PTS kat area rumahku juga.. tengah promosi time tu.hihi. 

Isi kandungan buku ini memang the bestt.. A-Z menceritakan tentang penyusuan ibu. Allahurabbi.. belum melahirkan tetapi bila membacanya terasa benar kasih sayang pada anak. Belum kita betul-betul menyusukannya. Hebat sungguh kehebatan susu ibu pada anaknya. Belum mempraktikkannya , baru membaca tetapi sudah merasai kehebatannya.

:D

Bacaan lain ku adalah blog2 ibu mengandung dan BABY CENTER... fuhh memang terbaik! 
 Satu je tak jumpa lagi..buku parenting. Rasa macam ada beli tapiiii letak kat mana ekkk??? 

Cari..cari....

Wassalamu.




"Addin An-Nasihah ^___^

Tak pergi kerja


Bismillahirahmanirahim,

Lama dah tak menconteng2 dalam blog ni, betul la ni... lama2 hilang terus istiqamah menulis.hehe. Tak pe... sebab ada yang lebih utama untuk dilakukan. 

Alhamdulillah semalam genap 37week anak ummi. Menunggu masa untuk menanti kehadiranmu dalam hidup ummi dan ayah. Semalam risau..bila anak ummi tak banyak gerakan. Selalu sebelum subuh anak ummi aktif. Tapi pagi tadi sekejap2 jer... ummi minta ayah bacakan alquran dan usap2 anak ummi. Anak ummi akan gerak aktif sebelum subuh sebab time tu ummi lapar.hihi. Anak ummi akan aktif bila perut ummi lapar, dipasangkan ayat alquran dan bila ayah urut2 kaki umi.hehe. Suke ehh... comey la die ! :D

Hari ini ummi tak pergi kerja sebab kereta ayah tak mahu start enjin. Ayah dah pergi kerja. So ummi balik rumah berehat dan baut kerja office dari rumah. Tapi adobe untuk design tak boleh pakai. So ummi pun basuh kain. Alamak .. paip nya plak bocor. Allah.. semua keje tak jadi. Allah nak ummi betul-betul rehat ye.. Ummi memang rehat, tu yang dapat tulis blog ni.yuhuuuu...hehe.

Esok appoiment dengan doktor, harap anak ummi sihat sahaja. Minggu lepas berat anak ummi 2.7kg for 36week. Kepala anak ummi dah engaged, ummi pun dah start2 sakit. Tapi alhamdulillah minggu lepas juga ummi dan ayah pergi kursus antanatal.. belajar proses kelahiran, penjagaan baby dan senaman semua. So lepas balik kursus tu ummi rajin skit bersenam..huhu. Syukur..otot ummi dah longgar so kurang dah sikit sakit.

Moga Allah mudahkan kelahiranmu ke dunia ni anakku, moga ummi, ayah dan anak ummi dapat bersama hidup saling lengkap melengkapi. Moga Allah juga tempat kita bergantung dan berserah. Semoga kelahiranmu membawa sinaran pada agama Islam. Amin Ya Rabb.



"Addin An-Nasihah ^___^

Thursday, March 19, 2015

Seminar keluarga Sunnah 3.0

"Tiada pernah kecewa sebuah keluarga yang membawa sunnah Nabi SAW, tiada yang boleh bagi bahagia selain dari ALLAH"   -Ustaz Ebit Lew-

Alhamdulillah, rezeki suami bawa untuk mengikuti Seminar Keluarga Sunnah 3.0 di UPM untuk tahun ini.



Banyak ilmu bermanfaat, banyak perkongsian yang boleh diambil dan diamalkan. Firstly, maksud keluarga sunnah ini adalah keluarga yang menghidupkan amalanRasulullah saw di dalam rumah.

Hidupkan amalan Rasul SAW di dalam rumah dengan :

1) Kasih sayang (salam,sentuhan,senyum dll)
2) Solat berjemaah (solat tahjud,solat dhuha)
3) Hidupkan amalan taqlim di rumah (Bacaan hadis, tadarus, ajarkan anak2 cerita2 Rasul)

 - Ustaz Ebit Lew-

Kita mesti hidupkan suasana keluarga seperti Rasullullah saw dari awal lagi, didiklah anak-anakmu sejak mereka didalam kandungan lagi dan perintahkan anakmu solat setelah umurnya 7 tahun. Itu tanggungjawab ibu ayah. 

Dan orang yang paling baik dengan ahli keluarganya adalah orang yang paling baik disisi Allah saw.

- Syeikh Habib Ali Zainal Abidin-

Semua orang mengimpikan sebuah keluarga yang ibarat syurga, bahagia.. tenang, berikut adalah dianatara syurga idaman keluarga : 

 1) Keluarga yang berkasih sayang kerana Allah SWT
2) Keluarga yang mengenal Allah
3) Keluarga yang benar-benar mendokong Islam, yakni menjadi ahli keluarganya menjadi Ansorullah.
4) Keluarga yang dikurniakan kesucian hati & keindahan budi pekerti.

-Ustazah Noorhafizah Musa-


Menunaikan hak suami isteri, sebelum suami/isteri menanyakan haknya...tanya dahulu dimanakah kita letak hak Allah swt.

Allah yang menjaga dan menciptakan kedamaian , ketenangan dalam rumah tangga. Jaga hak Allah, pasti Allah akan jaga hak keluarga itu.

-Ustaz Zul Ramli-






Syukur, selesai ikutinya dari jam 9pagi sehingga 5petang.hehe.Walaupun tak dapat masuk semua apa yang disampaikan namun moga yang sedikit itu diamalkan dan beri kesan yang mendalam.

"Ya Allah, berikan kepada kami untuk melaksanakan sebuah keluarga idaman iaitu keluarga sunnah"

Ameen.

Tahun depan boleh join lagi, insyaallah.... layari http://www.keluargasunnah.com/








"Addin An-Nasihah ^___^

Bye2 Febuari 2015

Bismillahirahmanirahim. 

Bulan Febuari yang penuh dengan cerita, kenangan dan kisah yang ingin diingati.

16 Febuari 2015

Pertama kali meraikan hari lahir bersama kekasih hati yang bernama suami.
Tq so much abangg

Sempena hari lahir, suami bawa pergi jalan2 ke Petro Sains.
 Best jugak, kami pergi naik ERT.. hehe ala2 keluar dating.
Bukan tak boleh naik kereta tapi suami nak merasa keluar berdua dengan menaiki kemudahan awam.

Walaupun penat, tapi berbaloi..
Yuhuu.. :)

Allahurabbi kejutan di hari lahirku,
balik-balik... ternampak kad dan coklat atas meja.
"Buat isteri tercinta"

Pastu cari suami satu rumah...
Dalam bilik, belakang pintu, dapur, toilet.. bawah meja pun tak de. Kot2 menyorok kan.hehe
 Pelik bin ajaib, bila dia letak sebab selalunya orang terakhir keluar rumah adalah diriku dan balik rumah dulu pun diriku.

Baca bait demi bait dalam kad, Allahurabbi mengalir air mata. 
Terkejut... kata tak pandai buat surprise. hehe.
Terharu sebab dia berusaha nak buat surprise walaupun selalu kata diri tak pandai nak raikan hari lahir orang dan buat surprise.

Tq abang.. Moga Allah kasihi dirimu.

Balik kampung pulak, 
dapat makan kek pulak...yeayyy..
Ya Allah engkau lindungi dan kasihlah pada insan yang cube untuk mengembirakanku disisi keluargaku ini.

Cukup 2 hari di Felcra, hari Jumaat kami pulan ke Kampar sebelah suami.
Esoknya kami gerak ke Taiping untuk berfamily day.
Alhamdulillah best... :)

Aktivitinya hanya

Makan
Mandi kolam
Bergambar

Anak saudara paling best sebab puas mandi kolam
Mak cik-mak cik duk tepi kolam makan dan makan.
Pak cik-pak cik join anak-anak buah main dalam kolam.

Kolam itu kami yang concer!!
Yeeey.. :)

Mula-mula takut nak mandi sebab takut bila dah turun dalam air susah nak naik atas ..haha
tiba-tiba kak ipar kata seronok masuk dalam air, terasa ringan je perut.

ish yeke...

So... time orang dah tak ramai nak main air, ku pun pe lagi
terjunnnnnn......
Wah memang ringannya perut... :)

Suke tak anak ummi? hehe.

nanti lahir kita belajar berenang yep










"Addin An-Nasihah ^___^

Thursday, February 26, 2015

Promosi Powerbank Murah

Assalamualaikum!

Promosi powerbank yang MURAH sesangat-sangat .




Kami ambil direct terus dari supplier Pineng, dengan harga yang murah. Boleh layari website www.pineng.com.my untuk melihat harga pasaran dan bandingkan dengan harga yang kami tawarkan.

Berminat ?

Boleh pm saya 019-4812372 :)
"Addin An-Nasihah ^___^

Makan malam syarikat suami



Annualy dinner Pro Khas. Tema. "MTv Award"
Ade tak macam ikut tema. hihi. 
Cakap kat suami, erm.. segan le plak.
Suami jawab, ala..dunia je tu.hihi.

Yang penting, pergi untuk eratkan siraturahim, berkenalan dengan kawan-kawan office suami.
So far so good.
Dapat plak doorgift Powerbank Pineng..wahaha.. tokey powerbank dapat powerbank.hihi

Yang penting, dapat makan dan... 
alhamdulillah dapat selesaikan kewajiban kepada Allah walaupun majlis berlangsung.

"Dimana bumi dipijak, disitu Islam dijunjung:
...
...
Rezeki pada malam tu, walaupun tak dapat hadiah cabutan bertuah top 5 tapi
dapat tersenarai hadiah top 50. Wah.. moga itu berkat sebab keluar untuk tunaikan kewajipan padaNya. Alhamdulillah!

Hadiahnyaa....jeng-jeng...

Jeng...jeng..! Post ini di sambung taip semula rini. hee.

Hadiah dah ambil. Alhamdulillah rezeki hp samsung dual.
 Cakap kat suami, "Allah akan beri apa yang kita perlu"
So...jika hadiah cabutan hadiah dapat sebiji bawang pun, tetap bersyukur sebab itu rezeki dariNya.
Sebiji bawang itu sebenarnya yang kita perlu, jika Allah dah tetapkan.

Allah Maha Tahu 

So.... kalau tak dapat dapat apa yang kita mahu tu, maksudnya Allah tahu ia perlu dimiliki dengan cara lain.hehe.

Sekian

p/s : Masa dinner ni, kebanyakkan officemate suami cakap "dah bersalin ke" huuu. Sebab tak nampak perut.

"Belum lagi...perut ada ni smebunyi dalam tudung"
Tapiiiii, lepas dinner tu...jumpe orang je, ada je tegur perut dah nampak, baru imbul soalan bila due dan lain2 seangkatan.... erm, baby dengar kot kawan2 ayah cakap..tu dia besar cepat2...

hehe

Alhamdulillah, fasa trimester ke 3, Moga Allah mudahkan.

Anak ummi...Jangan nakal, aktif tak pe.. sebab aktif itu tanda anak ummi ayah ni sihat.

Wassalam
:D






"Addin An-Nasihah ^___^

Saturday, February 7, 2015

Majlis Aqiqah dan naik buai anak buahku

Bismillahirahmanirrahim...

Tak sempat lagi nak bercerita tentang anak saudara terbaruu...paling latest, anak buah ke empattt gitu.hihi. Anak Mak Yang oke... Girl2.. namanya diberi Amni Summayyah. Wahhh, nama yang duk terbayang-bayang di fikiranku jika aku dapat anak perempuan.haha. Rupa-rupanya nama itu nama untuk anak buahku, patut pun..hehe. So, kena fikir nama lain la, tapi sampai sekarang tak jumpa lagi, en suami pun duk bagi idea itu ini dah.. hahaha. Jika anak lelaki, en abg pilihan dihati dah.hihihi.

Tak pe.. never mind. hehe..insyaAllah nama itu akan datang menjelma juga.hukhuk.

Oke.. Baru2 ni balik kampung felcra, ada majlis aqiqah Summayyah dan naik buai baby Syamil sekali. Dah tembam dah baby syamil tapi baru ni jumpe...alaaa selsema.. kesian dia. Humaira pulak dah macam anak dara dah, main bowling siap pass tangan dengan mak ngah, yang si debo fateh pulak.. naik beskal jatuh... nages .. risau mak ngah tapi.. kelakar plak, tengah nages boleh menguap.. adehhhh.... huhuhu.

Masa kenduri kecil-kecilan ni, semua pakat busy, so tugasan kami yang tak de anak lagi ini adalah.... menyiapkan doorgift! Fuhh... penat jugak, termegah-megah i, nasib ada dua pembantu.. itu en abg dan k.long mera yang nampak kaki je tu..haaa tu busy menolong gak tu.huhu..



Mak ayah pun datang kenduri ni, sekali dengan bencik sekeluarga dan bang yang sekeluarga. Besttnya ramai-ramai ada.. :) Rasanya ini first time keluarga sebelah suami datang lepas kitorang kenduri kawin ritu. huhu.. cepat masa berlalukan. Kini nak hampir setahun perkahwinan kami. Moga Allah sentiasa redha dan berkati perkahwinan ini, tanpaNya siapalah kami.

Alhamdulillah, makan tengahari tu selesai sampai lewat petang... ramai jugak yang datang :)Sampai kelam kabut tukang buat air...en syakir ishak.haha. Menjadi rebutan ramai. Bleh dah tu..kenduri sndiri nanti buat air sendiri xpayah upah orang.ahakss. :P



 Then petang tu, aku dan en abang pergi ke kedai buku Syabab di Billion, kami beli buku 'Nikmatnya sakit bersalin' dan 'Suami bukan malaikat, isteri bukan bidadari', Insyaallah plan nak buat satu entry tentang buku bacaanku sepanjang aku mengandung ini. Moga manfaat buat orang lain serta peringatan buatku untuk akan datang. 

Cukup untuk kali ini, Wassalam...... ! :)





"Addin An-Nasihah ^___^

Thursday, January 15, 2015

Petua Mengurangkan Demam Kuning Bayi

Bismillahirahmanirrahim,

Video yang membuatkan hati ini tersentuh, tak sabar menanti permata hati ummi ayah ini. Moga Allah mudahkan kelahiranmu ke dunia ini.

Moga kehadiranmu kedunia ini menjadi permata pada agama. Mudahkan Ya Allah.. Mudahkan kelahirannya, Mudahkan dan bantulah anak kami ini dalam perjalanan hidupnya dunia & akhirat.

Lindungilah anak dalam kandunganku ini, Engkau sebaik-baik perlindung. Semua kami serahkan padaMu..hanya padaMU. Amin...


     

Dan ini ..! :)

Suami suruh baca, insyaallah letakkan dalam blog supaya senang nak rujuk :)

UNTUK MENGELAKKAN DEMAM KUNING, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :

  • Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)
  • Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran)
  • Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari. Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan.
  • Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari. 
  • Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.
  • Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin.
Selanjutnya boleh tengok kat blog di bawah :)

Sumber : http://www.ziefauzi.com/2013/09/petua-mengurangkan-demam-kuning-bayi.html


"Addin An-Nasihah ^___^

Friday, January 2, 2015

Moga diri ini menjadi hambaNya yang Bersyukur

Bismilillahirahmanirahim..

Selamat tinggal 2014, welcome 2015. 

Allah masih berikan waktu untuk beribadat kepadanya, berikan masa untuk bertaubat dan berikanpeluang untuk berbakti kepada keluarga, agama, masyarakat dan negara.

Alhamdulillah, baru sahaja selesai cuti seminggu di Perak, cuti yang penuh makna terisi dengan pelbagai aktiviti bersama suami dan keluarga di kampung. Semua atas izinNya juga.

Syukur Allah mudahkan. Cuti seminggu sebab ikut suami nak habiskan cuti. Aa...baru kerja tak sampai setahun cuti dah nak dekat 10 hari dah, ngeee. Alhamdulillah...semua atas izin Allah. Itu juga rezeki. :)

Bulan Disember ini juga rezeki dapat komisyen umrah dan bonus tahun baru. Allahurabbi. Allah juga masih kurniakan nikmat sihat. Alhamdulillah. Dapat juga bertemu dengan sahabat-sahabat dan keluarga tersayang sepanjang seminggu. Nikmat kebahagiaan yang tak terhingga. 

Bahagia itu Allah yang beri. Setiap orang mempunyai tafsiran kebahagiaan yang berbeza. Bagiku apa yang ku milikiitulah kebahagiaan yang patut disyukuri.

Moga Allah sentiasa letakkan diri ini dikalangan orang yang bersyukur. Moga ujian kesenangan ini dapat dilalui dengan hati yang bersyukur dan semakin mendekati Allah iaitu dikala senang, bukan dikala susah sahaja seperti sakit, hati tidak tenang, gelisah, risau dan sebagainya.

Di kala aku disini, di luar sana banyak lagi orang yang susah. Tambahan baru-baru ini berlaku bencana alam iaitu banjir di bumi Kelantan, Perak, Pahang, terengganu. Jauh disudut disana..walaupun tidak mengenali tetapi memikirkan bertapa payahnya mereka menghadapi hidup, dengan kehilangan itu dan ini.

Aku bertanya kembali pada diri, jika aku di tempat mereka, mampu kah aku???? 

Allah...... Aku takkan mampu menghadapinya melainkan dengan izin Allah :'(

Aku dapat bercuti bersama keluarga dengan gembira, pergi kerja dengan selamat, punyai suami disisi, diberi komisyen bonus, mempunyai tempat tidur yang selesa, tempat tinggal yang sempurna... tetapi ada saudara seIslam ku yang hampir... bukan di luar negara tetapi satu negara, hanya jarak beberapa kilometer sahaja... merekalah yang dalam kesusahan..kini hidup dalam kerisauan, kesedihan dengan apa yang terjadi. 

mereka tidak mempunyai apa-apa... banyak harta benda musnah. Aku cuba bayangkan jika rumahku duduki kini tiada, barang-barang dalam rumah semua musnah. Allahurabbi...sukarnya. 

Oleh itu, sebenarnya apa yang ku miliki ini...sebenarnya hak mereka. Sebab apa yang ku miliki ini semua hak Allah. Apa yang dimiliki ini maka bersyukurlah dan apa yang mampu diberi bantuan berilah. 

Kulihat kembali... moga rezeki bulan disember ini dapat dikongsi bersama mereka, dan mana-mana keperluan yang boleh diberi sumbangkan. Moga usaha sedikit sebanyak ini dapat membantu mereka selain daripada doa. Maaf saudaraku... kerana aku tidak mampu menyumbang tenaga.

Ya Allah! Moga diri ini menjadi diantara hambaNya yang bersyukur.

Aminnnn 




"Addin An-Nasihah ^___^

:::SAHABAT-SAHABATKU:::