Hiii...!


Thursday, July 21, 2016

Jiwa yang tenang

Bismilahirahmanirahim,

Alhamdulillah, syukur..bagai melepaskan rindu setelah sekian lamaaaaanya... Tenang setenangnya rasa apabila dapat menunaikan kewajipan sebagai HambaNya solat menyembahnya setelah diberi cuti hampir 40 hari. Allah sahaja yang tahu, rasa terubat rindu, rasa lepas solat nak zikir panjang-panjang, nak angkat tangan berdoa dan seterusnya membaca Kalam SuciNya iaitu Al-Quran. Allah rindu sangat. 

Rasa bahagia betul bila membentang sejadah dan memakai telekung. haii sukar nak digambarkan. hehe. Syukur alhamdulillah atas nikmat Iman dan Islam ini ya Allah.



Paling best, semalam dapat dodoikan anak dengan membaca ayat alquran mana yang hafal je la.hehe. Sebab dua-dua jaga, nak tidurkan sekali.. so ummi pegang Nusaibah, dodoikan sambil membaca surah-surah dalam Mathurat dan Hamzah pun ambil botol susu guling sorang2...seolah-olah didodoikan.hehe. Dulu ummi selalu tidurkan Hamzah dengan bacaan Mathuratkan.. kan..huhu.

Namun, cabaran tetap ada. Bila anak dah bertambah, nak berlama-lama atas sejadah pun kena tengok keadaan..huhu. Anak menangis la, nampak si abang duk nak kacau si adik la, dan macam-macam la lagi.hehe Apa-apa pun.. ummi rasa bersyukur, ada anak-anak disisi dan insyallah ummi berusaha untuk beri didikan agama yang terbaik serta contoh tauladan terbaik buat kesayangan-kesayangan ummi. Moga Allah redha. 

Nak bahagia, kena membahagiakan orang lain. Nak bahagia, hati kena tenang. Nak tenang? Dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang. Orang jiwa tenang, insyallah dia menang. 


Image result for jiwa tenang

"Addin An-Nasihah ^___^

Wednesday, July 20, 2016

Kelahiran Puteri Kami

Peristiwa yang tak dapat dilupakan pada Ramadhan ke 6 bersamaan 11 Jun 2016, puteri yang ummi kandung selama 37 minggu akhirnya lahir menerjah dunia persinggahan. Takkan ummi lupa saat-saat kelahiranmu sayang seperti mana kelahiran anakda Hamzah.

Sudah lama blog ini bersarang tak dibersih. Namun, ummi mencuri masa juga untuk menitipkan kisah kelahiran anak-anak ummi di Teratak Hati Sesejuk Salju ini agar ia kenangan yang tertulis. Seandainya suatu hari ummi ayah pergi awal, tak sempat bercerita atau sudah tua dan semakin lupa, coretan ringkas di blog ini menjadi bacaan anak-anak ummi.

Anakanda diberi nama Nusaibah oleh ayah ummi, sempena kagumnya ayah dengan sirah Nusaibah binti Kaab atau dikenali sebagai Ummu Umara. Sedikit sejarah ringkas Nusaibah, beliau merupakan salah seorang daripada serikandi Islam dan merupakan pejuang Muslimah Islam yang pertama. Dia turut serta dalam beberapa perang di zaman rasulullah saw. Nusaibah terkenal dengan kisahnya yang merawat orang luka, menjaga logistik ketika perang.

Ok, berbalik pada cerita saat-saat melahirkan anak ummi Nusaibah. Ketika itu, ayah ummi dan abangmu Hamzah pulang ke kampung dengan niat untuk berbuka puasa bersama tok, opah mak tok. Hari Sabtu balik ke Kampung ayah dahulu, petang tu balik ke kampung ummi. Sempat la pergi cari baju raya Hamzah. Pergi Bazar ramadhan. Kemudian balik rumah. Sampai je rumah mak tok. Ummi ayah sembang-sembang.

Tak lama kemudian, mak yang balik.. tapi lepas tu keluar pergi memancing dengan Pak Yang. Masa itu ummi dah rasa nak terberak tapi malas pergi toilet sebab nak sembang.hehe. Tak lama makin lama, makin sakit nak jalan pun tak boleh. Terus ummi pergi toilet, gagahkan juga. Rasa lain beno. Berpeluh-peluh. Selepas membuang hajat..huhu. Sakit makin menjadi-jadi..sampai jalan pun kena pimpin. Kebetulan Pak Long pun baru sampai. masa tu lagi 30 minit nak berbuka. Ummi buat keputusan buka puasa sebab risaukan kandungan.

Macam cerita drama pula ye..haha. Sebab tiba-tiba sakit.hihi. tu la selalu kutuk cerita drama sakit beranak tiba2.huuhu, Rupanya tak semua sama, rupanya nusaibah tak ada tanda apa-apa samda pecah air ketumban atau pun darah. Tandanya rasa nak emmbuang air besar jer,,huhu,

Berbalik pada cerita tadi, kemudian confius ini sakit nak beranak ke atau sakit perut cirit birit. Samada nak pergi Hospital Changkat melintang ke atau Pusat Rawatan Raofah. Dalam sakit-sakit itu ummi putuskan nak pergi Raofah sebab risau kalau bukan nak bersalin pergi hospital mesti kena tahan pulak, baik terus pergi ke tempat yang memang asalnay nak bersalin disitu. 

Mujur Pak Long ada bersama, time tu ayah mesti dah tak tentu arah.. dengan kereta kena blok dengan kereta mak Yang, kereta saga plak Pak Su bawa kunci kereta pergi kerja, Kereta Mak Yang pulak, Mak yang pergi mancing..last-last daripada Pak Long tak nak bawa viva Mak Long sebab risau kecil sempit, akhirnya Viva juga penyelamat zoooomm terus memecut ke Ipoh..hehe. ummi duk sabar menahan kesakitan yang berpanjangan.. sehingga berpeluh. Alhamdulillah, mak Tok ada bersama, mengelap peluh yang memecit-mecit, Mak Tok lap muka ummi dengan air..sambil beristigfar. Allah. Time tu rasa bertapa besarnya pengorbanan Mak Tok dahulu melahirkan Ummi.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang satu jam. Bila sampai di Raofah, Ummi terus dibawa naik kerusi roda sebab memang tak boleh nak melangkah. Staff disana bawa ummi naik terus ke Laboor Room. Sampai di Laboor Room dah bukaan 5cm. Nurse masukkan ubat berak. Ummi Membuang. Alhamdulillah lega.

ummi tanya betul ke doktor dah ada bukaan sebab ummi tak rasa sakit seperti kontraksion sama seperti hamzah dulu. Alhamdulillah. Ummi terus cakap nak solat maghrib. Tapi telekung tak ada dalam laboor room. Mak Tok pun bagi pinjam tudungnya yang berdagu. Ummi solat pakai pakaian hospital, ummi sedaya uapaya tutupkan aurat untuk solat. Alhamdulillah..selesai solat maghrib jamak isyak. masa itu, ummi fikir, jika ummi meninggal, sekurangnya ummi dah selesaikan kewajipan sebagai hambaNya.

Di laboor room, setelah bukaan 7 cm, mereka pecahkan air ketumban. Sakit mula hadir sedikit demi sedikit..Staff minta suami sahaja di Laboor Room. Mak Tok kena keluar..Allah, rasa separuh kekuatan dibawa pergi bila Mak Tok nak keluar. Ummi panggil Mak Tok. Sebak. 

"Mak, terima kasih melahirkan orang dan maaf kan semua salah silap"

Besarnya pengorbanan mak melahirkan ummi dahulu, tetapi ummi rasa diri penuh dosa selalu sakitkan hati Mak Tok dan menyusahkan Mak Tok, tenggoklah sehingga saat dah nak anak dua pun ummi masih perlukan Mak Tok disisi. Sedangkan Mak Tok ready nak berbuka bersama, dah masak sedap2 dirumah. Tapi kita merancang, Allah juga merancang. Akhirnya berbuka dihospital secara tiba-tiba.

Nurse lihat rekod mengandungkan ummi, sejarah semasa kandungan 4 bulan baby pernah sonsang kepala ke atas, jadi risau2 saat2 akhir nak bersalin, baby berpusing jadi sonsang. Maka Nurse membantu untuk engagekan kepala baby. Alhamdulillah, nurse kata, insyallah..boleh bersalin normal. Cukup syukur. Kemudian nurse bagi minum air susu sahaja untuk tenaga, tambahan ummi tak makan apa-apa. Nurse tak bolehberi makan lagi sebab risau nanti muntah semasa proses meneran. Hanya susu sahaja dan diberi cucuk untuk mengelakkan muntah.

Ayah sentiasa disisi, Umi tahu ayah mesti penat, tapi ayah tenang disisi ummi. Memberi air zam-zam. Menyuruh ummi berselawat dan niat semoga dipermudahkan kelahiran. Syukur, betulkah Allah hadirkan rasa sakit dan rasa ingin meneran sebagai proses kelahiran. Jika tidak sakit dan tidak rasa nak meneran, bagaimanalah rasanyakan. Alhamdulillah, Doktor raofah menyambut kelahiran anakda. Lahir pada 10.41 malam. Putih jernih anak ummi. 

Alhamdulillah. Atas rezeki ini. Moga Allah beri kekuatan pada ummi dan ayah untuk menjaga amanah ini sebaiknya. Opss lupa pasal Hamzah, time ni Hamzah dijaga oleh mak2 saudara. bersama sepupu2. 

Makanya, raya tahun ini, kami bertambah mejadi 4 orang. Syukur atas nikmat Allah. Makin meriah dan makin besar cabaran.hehehe.






"Addin An-Nasihah ^___^

Tuesday, May 24, 2016

IstikharahMu bantu kami jalan ke syurgaMu

Assalamualaikum w.b.t

Subhanallah, sudah lama jari jemari ini tidak mencoret apa-apa nukilan disini. Rindu? Pasti rindu dengan zaman berblogger seperti dahulu. Zaman menyampaikan sesuatu dari hati. Dan moa ia manfaat buatku, anak2 dan sesiapa sahaja.

Masa berlalu begitu pantas, laju..berdesup meninggalkan masa lepas. Kini, anak ku Hamzah sudah genap setahun. Pandai menirap ketika umur 4 bulan, menyusur ketika umur 6 bulan, memanjat ketika umur 8 bulan, merangkak ketika umur 9 bulan dan bertatih ketika umur 11 bulan dan kini setahun sudah boleh berjalan.


Sambutan Besday Mak Tok dan cucu Hamzah di Teluk Batik


Dalam tempoh setahun , ummi menjadi seorang ibu yang bekerja. Semasa hamzah yang soleh  ummi cukup genap 6 bulan, ummi disahkan mengandung sekali lagi. Alhamdulillah, rezeki Allah nak beri. Ummi ambil cuti nak genapkan penyusuan full bf pada anak ummi sehingga 6 bulan. Alhamdulillah.

Benar, Benar, Benar, rezeki itu Allah nak beri dan Dia juga akan memberi jalan ruang dan pertolongan pada hambaNya. Mengandung kali kedua ini, ummi alhamdulillah sihat walafiat. Tidak demam, tidak selsema, tidak bleeading. Allah kurniakan kesihatan yang baik setakat ini. Namun, tanda Allah sayangkan ummi..Die uji orang-orang disekeliling ummi yang kurang sihat. 

Anak ummi demam hampir setiap bulan, dah kena demam campak ketika umur 8 bulan dan kena demam HFMD ketika umur 11 bulan. AllahuAllah. Allah kuatkan ummi untuk sabar dan kuat dengan kandungan yang semakin membesar. Allah uji juga dengan kesihatan ayah yang kurang baik. Ayah itulah kekuatan ummi, bila ayah kurang sihat, ibarat lumpuhlah sebelah kaki ummi. Apabila hamzah semakin besar, semakin lasak, ummi kadang tak terdaya nak uruskan semua perkara. Ayahlah tempat ummi harapkan.

Namun Allah Maha adil, tidak pernah lagi anak ummi tak sihat serentak dengan ayah. Bila ayah tak sihat, hamzahlah kekuatan umi, bila hamzah tak sihat, ayahlah mendorong ummi. Adik dalam kandungan selalu behave..kuat! Ummi akan tersenyum apabila ayah sihat, hamzah sihat dan adik juga membesar dengan baik dalam kandungan. Alhamdulillah anugerah Allah yang tak terhingga. 

Moga masa hadapan ada sesuatu yang Allah rancang terbaik buat kami. IstikharahMu bantu kami jalan ke syurgaMu. Amin.





"Addin An-Nasihah ^___^

Monday, March 7, 2016

Jalan KL, Abang Kursus

Assalamualaikum,

Pada Jumaat hingga Ahad baru ini abang pergi Kursus Pyed, 3 hari 2 malam. So tinggal la kami berdua dirumah. First time malam-malam tanpa suami tercinta masa di rumah KL la. Tapi insyallah, Allah ada, dan tambahan pula rumah kami dalam persekitaran yang terkawal dan selamat. Sedih juga tak ada abang disisi,duk ternampak bayangnye je.hikhik. Hamzah pun duk tunggu je ayahnya balik. Tapi alhamdulillah Hamzah soleh. Budak baik. Tak buat hal, tak meragam ketika ayah tak de. Soleh macam ayahnye. huhu

Tapi lebih menggembirakan pula, kesunyian itu digantikan dengan Family Felcra yang datang dari kampung! Yeayy! Ummi suke, Hamzah Hepi. hehe. Say Alhamdulillah Hamzah.huhu

Mak Tok dan Tok datang KL, dengan Family Pak Long dan Mak Yang. Mak tok macam biasa excited bawa pokok2 bunge, Tok pula tak sabar nak mengopi di kedai makan kat area rumah kami ni. Diorang sampai tangari Sabtu then lepas makan tengahari kami pun berjalan sampai malam.

Nasib Mak Tok ada boleh tolong gilir-gilir dukung Hamzah yang makin debo. hehe. Alhamdulillah juga yang lain pun tolong jaga anak antara satu sama lain. Kami pergi BlueCoral Aquarium & I-City. 

Penat berjalan tapi sangat seronok. Seronok dapat meluangkan masa bersama keluarga tersayang yang jauh dan jarang jumpe. Seronok tengok Mak Abah masih sihat dan boleh join berjalan bersama. Seronok tengok Hamzah bermain dengan sepupunya. 

Hari Ahad kami plan nak pergi taman, tapi biasa la... last-last kami pergi shopping ke Giant je. Nampak macam biasa je kan? Giant mana-mana pun ada.hehe. Tapi the momentnya, seronoknya shopping bersama mak abah famly, walaupun tak beli barang pun. Tapi pergi ginat tempat kegemaran umi ayah dan hamzah shopping..so kadang-kadang terbayang ada ayah hamzah situ.,hikhik.

Sedih rasa bila dah petang semua dah nak balik Perak dah, ayah pun dah sampai Rumah, Pak Long dan Ayah Yang pergi ambil di LRT. Tepat-tepat je. 

Terima Kasih ya Allah atas anugerah terindah ini. Rindu rasa kat keluarga tersayang. lain kali kita jenjalan lagi. Rasa sekejap je dapat bersama. 

Moga Mak Abah sentiasa sihat dan dipanjangkan umur dalam ibadat padaNya. Adik beradik semua sentiasa bahagia daa sihat juga. Moga Abang dan Hamzah sentiasa tersayang sentiasa disisiku dalam keadaan susah senang dan bahagia.

Ameeennn...


"Addin An-Nasihah ^___^

Monday, January 4, 2016

Gam Arab @ Al-Manna

Assalamualaikum,

Moga cerita ini jadi cerita dan manfaat buat yang membaca.

Alkisahnya anak kesayangan umi demam panas pada setelah genap 6 bulan, sebelum ni demam juga tapi orang kata dedo-dedo sahaja. Sebelum ni demam, jerlun sikit dan sejuk balik.

Tapi kali ini, first time umi berhadapan dengan anak umi yang demam panas, suhu hampir mencecah 38 'c . Allahu..risau sungguh umi. 2 malam jugak la umi tak tidur malam, nk sentiasa jerlumkan anak umi dengan air bagi suhu turun. Tapi suhu tak sekata...makin naik. Akhirnya umi tewas.. kalau ikut umi tak nak bg anak umi makan ubatan klinik, just nak control dari rumah. Tapi Allah lebih tahukan.. Keselamatan dan kesihatan anak umi paling utama, akhirnya pergi klinik dan balik makan ubat demam. esoknya demam tak kebah juga. Akhirnya umi ayah ambil keputusan bagi anak umi makan antibiotik.

Suhu masih tak turun, umi bagi sekali lagi ubat demam dan umi tutup kipas. Badan anak umi berpeluhhhh...alhamdulilla. alhamdulillah, suhu dah menurun dan semakin sihat. Tetapi jadual antibiotik perlu diteruskan walaupun dah sihat, tak boleh stop ditengah jalan. Lihat kesan makan antibiotik.


Antibiotik berfungsi untuk membantu tubuh badan melawan dengan lebih cepat dan efesien. Cara antibiotik berkesan adalah dengan membunuh bakteria secara berperingkat dan memerlukan 5 hari tersebut untuk selesai.
Oleh itu jika tidak dihabiskan dalam masa diberikan, antibiotik tersebut tidak akan berkesan dengan sebaiknya dan jika diperlukan semula, antibiotik tersebut sudah menjadi kurang efektif kerana bakteria telah menjadi kebal kepada antibiotik tersebut. Secara ringkasnya, sangat penting untuk menghabiskan antibiotik yang diberikan oleh doktor.
Walaubagaimanapun, antibiotik sebenarnya hanya berkesan semasa jangkitan bakteria sahaja (bukan virus). Doktor pasti tahu bila antibiotik diperlukan. Kadangkala mereka tidak akan memberi sebarang antibiotik dan hanya menyuruh ibu bapa pulang dan tunggu sehingga bayi sihat dengan sendiri. Ini kerana, kadangkala penyakit yang dihidapi bayi tidak sesuai untuk diberikan antibiotik.
Penggunaan antibiotik semasa ia tidak diperlukan atau secara berlebihan hanya menyebabkan kuman menjadi kebal dengan ubatan tersebut. Kuman yang kebal dengan antibiotik sangat berbahaya dan boleh menyebabkan kematian. Oleh itu, kita sebagai ibu bapa tidak seharusnya ‘memaksa’ doktor untuk memberikan antibiotik apabila sebenarnya ia tidaklah diperlukan.
Selain itu, penggunaan antibiotik yang kerap sebenarnya boleh membunuh semua jenis bakteria termasuk bakteria yang baik di dalam perut. Oleh itu, apabila seseorang mengambil antibiotik, mereka kadangkala boleh mendapat sakit perut dan/atau cirit birit.
Untuk bayi dan kanak-kanak, ia boleh menyebabkan dehidrasi (badan kurang air). Pastikan anak anda mengambil air yang secukupnya, dalam kes puan sekurang-kurangnya 600-700 ml sehari (2-3 gelas). Jika bayi mendapat cirit birit yang kerap, dinasihatkan berjumpa dengan doktor dengan segera untuk mendapat rawatan yang diperlukan.

Ok, dah habis baca? hehe.

Balik semula kisah anak umi hamzah nomey2 tu. Selepas beberapa hari, hamzah dah kurang selera minum susu, air masak, makan dan jadinya sembelit. Sedihnya tengok bila anak umi sembelit. Bila time nak berak datang kat umi...sembamkan muka kat umi. Umi angkat , anak umi akan pegang leher umi kuat2 sambil nangis.

Akhirnya 2 hari smebelit, nak bawa la anak umi ke klinik lagi sebab risau tak sampai hati sedih tengok anak umi macam terseksa. Badan pun dah kurus. Dah la check up 6 bulan berat Hamzah underweight. Kasihan anak umi, perngorbanan seorang bakal abang long ye.. 

Dalam nak pergi klinik, ayah balik. Ayah kata ada baca blog kes sama macam hamzah. Dia bagai anaknya makan al-manna. Kebetulan memang Al-Manna ada dirumah, sebab belikan untuk adik, terus belikan untuk simpanan rumah. 

Malam tu tak jadi pergi klinik, ayah umi cube nak bagi al-manna sebab al-manna ni sebuah pemakanan prebiotik, dimana ia akan hidupkan semula kuman-kuman positif.  Ayah hamzah rendam seketul al-manna di dalam air. Tetapi Hamzah liat noo nak minum air masak. So tengok air banyak lagi, ayah hamzah masukkan air tu dalam susu. FUhhhhhh habis satu botol.kikiki.

Esok paginya, Alhamdulillah..................................

Anak umi berak tahi hijauan... dah tak sembelit dah tak nangis dah. Sejak itu selera makan, minum, berak paling kurang dua kali tahi elok. Syukur. Berat badan hamzah pun dah bertambah. Suke umi..kihkih...

Tapi kami bagi sekali tu je..alhamdulillah la sampai sekarang ok. Tapi semalam bagi lagi setelah hampir sebulan lebih. Orang kata elok amalkan al-manna ni.


Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Manna :



  • Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi
  • Mengurangkan penghasilan radical oksigen (free oxygen radical)
  • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah
  • Memperbaiki tindakbalas sistem imum tubuh melalui ransangan kepada sel dendritic di dalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
  • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium
  • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors.
  • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
Alhamdulillah, sakit sembuh datang dari Allah. Sesungguhnya ini la pengalaman menjadi seorang umiiii ayahhh. Syukur. :)



"Addin An-Nasihah ^___^

Selamat Datang Tahun 2016

Assalamualaikum wbt.

Fuhh..fuh.... penuh habuk blog ni, dah bersarang dan ni. Hehe.

Baru bekesempatan menulis semula kisah-kisah yang bakal menjadi kenangan. Alhamdulillah wa syukurillah.. baru sahaja melepasi saat-saat gentir Umrah Perdana Pasti Travel 2015, mesyuarat bersama ALP dan perancangan tahun 2016.

Bukan hal kerja yang ingin disimpankan sebagai kenangan kali ini, tetapi hal kehidupan di luar kerjaya...kerjaya la sangat.hihikhik.

Bulan ini, bulan pertama di tahun 2016. Umur daku dah masuk 30an??? Apa? Alhamdulillah.. Panjangnya umur 30 tahun Allah beri nikmat nyawa, nafas. 30 tahun ini ada dosa yang di bawa, ada pahala yang diraih (moga Allah terima sebagai pahala). 

Apa beza kini dan dulu? Tak banyak beza, tapi banyak la juga.hehe.

Masih mempunyai mak abah adik beradik, tambahan sekarang semakin besar..punyai mak ayah adik beradik ipar. Alhamdulillah.

Berkahwin dan mempunyai seorang permata hati intan payung.. anakku sayang.

Masih berkerja di sektor pelancongan dan umrah. Tetapi di tempat yang berbeza dan situasi yang berbeza.

Tahun 2016 bakal menerima sinar orang baru, moga Allah permudahkan. Amin2.

Moga tahun 2016 ini, jadikan daku orang yang lebih baik, lebih sabar, lebih cemerlang dunia akhirat. Tingkatkan amalan diri. berjuang bersama orang tersayang.


Tasik Titiwangsa





"Addin An-Nasihah ^___^

:::SAHABAT-SAHABATKU:::