Hiii...!


Wednesday, July 20, 2016

Kelahiran Puteri Kami

Peristiwa yang tak dapat dilupakan pada Ramadhan ke 6 bersamaan 11 Jun 2016, puteri yang ummi kandung selama 37 minggu akhirnya lahir menerjah dunia persinggahan. Takkan ummi lupa saat-saat kelahiranmu sayang seperti mana kelahiran anakda Hamzah.

Sudah lama blog ini bersarang tak dibersih. Namun, ummi mencuri masa juga untuk menitipkan kisah kelahiran anak-anak ummi di Teratak Hati Sesejuk Salju ini agar ia kenangan yang tertulis. Seandainya suatu hari ummi ayah pergi awal, tak sempat bercerita atau sudah tua dan semakin lupa, coretan ringkas di blog ini menjadi bacaan anak-anak ummi.

Anakanda diberi nama Nusaibah oleh ayah ummi, sempena kagumnya ayah dengan sirah Nusaibah binti Kaab atau dikenali sebagai Ummu Umara. Sedikit sejarah ringkas Nusaibah, beliau merupakan salah seorang daripada serikandi Islam dan merupakan pejuang Muslimah Islam yang pertama. Dia turut serta dalam beberapa perang di zaman rasulullah saw. Nusaibah terkenal dengan kisahnya yang merawat orang luka, menjaga logistik ketika perang.

Ok, berbalik pada cerita saat-saat melahirkan anak ummi Nusaibah. Ketika itu, ayah ummi dan abangmu Hamzah pulang ke kampung dengan niat untuk berbuka puasa bersama tok, opah mak tok. Hari Sabtu balik ke Kampung ayah dahulu, petang tu balik ke kampung ummi. Sempat la pergi cari baju raya Hamzah. Pergi Bazar ramadhan. Kemudian balik rumah. Sampai je rumah mak tok. Ummi ayah sembang-sembang.

Tak lama kemudian, mak yang balik.. tapi lepas tu keluar pergi memancing dengan Pak Yang. Masa itu ummi dah rasa nak terberak tapi malas pergi toilet sebab nak sembang.hehe. Tak lama makin lama, makin sakit nak jalan pun tak boleh. Terus ummi pergi toilet, gagahkan juga. Rasa lain beno. Berpeluh-peluh. Selepas membuang hajat..huhu. Sakit makin menjadi-jadi..sampai jalan pun kena pimpin. Kebetulan Pak Long pun baru sampai. masa tu lagi 30 minit nak berbuka. Ummi buat keputusan buka puasa sebab risaukan kandungan.

Macam cerita drama pula ye..haha. Sebab tiba-tiba sakit.hihi. tu la selalu kutuk cerita drama sakit beranak tiba2.huuhu, Rupanya tak semua sama, rupanya nusaibah tak ada tanda apa-apa samda pecah air ketumban atau pun darah. Tandanya rasa nak emmbuang air besar jer,,huhu,

Berbalik pada cerita tadi, kemudian confius ini sakit nak beranak ke atau sakit perut cirit birit. Samada nak pergi Hospital Changkat melintang ke atau Pusat Rawatan Raofah. Dalam sakit-sakit itu ummi putuskan nak pergi Raofah sebab risau kalau bukan nak bersalin pergi hospital mesti kena tahan pulak, baik terus pergi ke tempat yang memang asalnay nak bersalin disitu. 

Mujur Pak Long ada bersama, time tu ayah mesti dah tak tentu arah.. dengan kereta kena blok dengan kereta mak Yang, kereta saga plak Pak Su bawa kunci kereta pergi kerja, Kereta Mak Yang pulak, Mak yang pergi mancing..last-last daripada Pak Long tak nak bawa viva Mak Long sebab risau kecil sempit, akhirnya Viva juga penyelamat zoooomm terus memecut ke Ipoh..hehe. ummi duk sabar menahan kesakitan yang berpanjangan.. sehingga berpeluh. Alhamdulillah, mak Tok ada bersama, mengelap peluh yang memecit-mecit, Mak Tok lap muka ummi dengan air..sambil beristigfar. Allah. Time tu rasa bertapa besarnya pengorbanan Mak Tok dahulu melahirkan Ummi.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang satu jam. Bila sampai di Raofah, Ummi terus dibawa naik kerusi roda sebab memang tak boleh nak melangkah. Staff disana bawa ummi naik terus ke Laboor Room. Sampai di Laboor Room dah bukaan 5cm. Nurse masukkan ubat berak. Ummi Membuang. Alhamdulillah lega.

ummi tanya betul ke doktor dah ada bukaan sebab ummi tak rasa sakit seperti kontraksion sama seperti hamzah dulu. Alhamdulillah. Ummi terus cakap nak solat maghrib. Tapi telekung tak ada dalam laboor room. Mak Tok pun bagi pinjam tudungnya yang berdagu. Ummi solat pakai pakaian hospital, ummi sedaya uapaya tutupkan aurat untuk solat. Alhamdulillah..selesai solat maghrib jamak isyak. masa itu, ummi fikir, jika ummi meninggal, sekurangnya ummi dah selesaikan kewajipan sebagai hambaNya.

Di laboor room, setelah bukaan 7 cm, mereka pecahkan air ketumban. Sakit mula hadir sedikit demi sedikit..Staff minta suami sahaja di Laboor Room. Mak Tok kena keluar..Allah, rasa separuh kekuatan dibawa pergi bila Mak Tok nak keluar. Ummi panggil Mak Tok. Sebak. 

"Mak, terima kasih melahirkan orang dan maaf kan semua salah silap"

Besarnya pengorbanan mak melahirkan ummi dahulu, tetapi ummi rasa diri penuh dosa selalu sakitkan hati Mak Tok dan menyusahkan Mak Tok, tenggoklah sehingga saat dah nak anak dua pun ummi masih perlukan Mak Tok disisi. Sedangkan Mak Tok ready nak berbuka bersama, dah masak sedap2 dirumah. Tapi kita merancang, Allah juga merancang. Akhirnya berbuka dihospital secara tiba-tiba.

Nurse lihat rekod mengandungkan ummi, sejarah semasa kandungan 4 bulan baby pernah sonsang kepala ke atas, jadi risau2 saat2 akhir nak bersalin, baby berpusing jadi sonsang. Maka Nurse membantu untuk engagekan kepala baby. Alhamdulillah, nurse kata, insyallah..boleh bersalin normal. Cukup syukur. Kemudian nurse bagi minum air susu sahaja untuk tenaga, tambahan ummi tak makan apa-apa. Nurse tak bolehberi makan lagi sebab risau nanti muntah semasa proses meneran. Hanya susu sahaja dan diberi cucuk untuk mengelakkan muntah.

Ayah sentiasa disisi, Umi tahu ayah mesti penat, tapi ayah tenang disisi ummi. Memberi air zam-zam. Menyuruh ummi berselawat dan niat semoga dipermudahkan kelahiran. Syukur, betulkah Allah hadirkan rasa sakit dan rasa ingin meneran sebagai proses kelahiran. Jika tidak sakit dan tidak rasa nak meneran, bagaimanalah rasanyakan. Alhamdulillah, Doktor raofah menyambut kelahiran anakda. Lahir pada 10.41 malam. Putih jernih anak ummi. 

Alhamdulillah. Atas rezeki ini. Moga Allah beri kekuatan pada ummi dan ayah untuk menjaga amanah ini sebaiknya. Opss lupa pasal Hamzah, time ni Hamzah dijaga oleh mak2 saudara. bersama sepupu2. 

Makanya, raya tahun ini, kami bertambah mejadi 4 orang. Syukur atas nikmat Allah. Makin meriah dan makin besar cabaran.hehehe.






"Addin An-Nasihah ^___^

No comments:

Post a Comment

:::SAHABAT-SAHABATKU:::