Hiii...!


Sunday, October 27, 2013

Home Tuisyen

Bismillahirahmanirrahim...

Moga masa yang diluang untuk menulis di blog ini, mendapat redha Allah.

Lama sudah rasanya tidak berceloteh disini. Ini dah nak penghujung bulan 10 dah. Allah... lepas ini bulan Nov, kemudian Dis. Dan masuk tahun baru 2014. 

Allahhu Allah...

Perjalanan hidup yang semakin mencabar! Sebulan dua yang sibuk, membuat part time di rumah dengan membuka kelas tuisyen yang diberi nama "Home Tuisyen-Pecut SPM".

Alkisahnya...

Aku : "Acik, kita kena cari back up duit tambahan ini, melihat kepada kos sara hidup yang makin tinggi ini.."
Acik : " betul..betul..betul..memang kena pun"
Aku : "Yela,mana nak penyimpan lagi... nak berbelanja lagi... bayar PTPTN lagi, tapi tu la... tak tahu nak camne"
Acik : "Macam ini, along rasa apa yang along boleh atau minat nak buat?"
Aku : "Entah.. minat mengajar math je la..hehe" (Cita-cita nak jadi cikgu math tak kesampaian..huhi)
Acik : "Aa... itu le dia nya, along buat la tuisyen kat Felcra"

Gitu la ceritanya, sahabatku Acik Wani ni la mencetus idea dan semangatku. Thanks a lot my dear :)

Balik je rumah, penuh semangat berkobar-kobar...tak tunggu malam, petang tu jugak ku bawa laptop ke ruang tamu... jari jemari laju menaik "Kertas Kerja Home Tuisyen". Fuh~~ lain benar semangat kali ini, biasa buat je tuisyen kat rumah ini time cuti-cuti sem... tapi kali ini tekad nak buat dengan sistematik! Berjadual, beryuran dan mempunyai objektif!

Simple punya kertas kerja, tak ada nak submit kat siapa-siapa pun... just guide line untuk diri sendiri agar pengurusan lebih terurus dan tak lari dari objektif. 

Objektif : menyediakan kemudahan kelas tambahan buat anak-anak felcra sebagai persediaan SPM. (Dalam kg ku ini tiada kemudahan tuisyen, kalau nak kena keluar ke Seri Iskandar)

Yuran : Aa yuran tak ambil tinggi pun, adik-adik ini pun kata murahnya. yeker murah. Okeee.... first dah search internet dan survey pusat tusyen yang ada di Seri Iskandar. So, disebabkan buat tusyen di rumah, no sewa, just perlukan kos bil elektrik sahaja. Then, menurut tunjuk ajar di google, yuran dikenakan mestilah setaraf pengalaman terutamanya.

Oke! disebabkan kurang pengalaman, bukan tak ada langsung ada... cuma sebelum ini mengajar kelas tuisyen Sekolah rendah lepas SPM dolu-dolu... then bila cuti sem mak suruh ajar budak-budak sekolah rendah matematik, atas permintaan mak ayah dorang sebab cuti jangan banyak main! Dan pernah la ajar 2 orang adik lelaki ini tuisyen Add Math. Itu je...huu.. so pengalaman sangat-sangat sedikit ...kasihan! 

Then try juga menyamar tanya pusat tuisyen diluar, berapa yuran..heehe... 1 subjek mereka letak RM 30. Erm..so, kena la letak kurang dari situ sebab ini bukan pusat tuisyen ini home tuisyen! wee....

Subjek : Okee...cakap pasal subjek plak, ku tanyakan dua sahabat baikku.. Maryam & Acik Wani. At least sedikit sebanyak, boleh la bantu anak-anak felcra ini untuk subjek lain juga.

Aku pun sms mereka "Boleh mengajar subjek apa?"

Maryam : "Prinsip Akaun"
Acik Wani : "Biologi"

Okee... sebenarnya kami bertiga memang pernah berbincang untuk mengajar, agar ilmu yang dimiliki tidak dilupakan. Kisahnya, Maryam insyaallah nak sambung degree bulan 12 ini, ambil PJJ, so dia nak refresh subjek Akaun sebelum sambung degree. Dan aku?? Aa bukan nak sambung master ye... tapi sebab masalah! Masalah apabila aku kena hafal semula sifir untuk menjawab soalan SPA baru-baru  ini...Allah..seha..seha....! Tu laa....kat office tahu pakai kalkulator je.. dan soalan simple SPA pun tak reti jawab..adoi, padan muka mu seha! 

Promosi : Diantara cara-cara aku nak menyakinkan ibu bapa menghantar anaknya belajar dengan kami adalah dengan menyenaraikan latar belakang pengajian kami. Bermula dari sekolah menengah sehingga ke pusat pengajian tinggi. Ini bukan promote diri! Tapi... strategi, namun tidak dimentionkan nama mentor-mentornya, just maklumkan subjek dan latar belakang mentor. Gelaran kami adalah mentor, lebih sesuai..iaitu pemudah cara :)

Jadual : Jadual aku susun mengikut subjek, dari jam 8 malam - 10 malam setiap hari Isnin - Jumaat ada kelas. Hujung minggu?? No...Weekend just for my family and program :) So, time bila nak study atau dalam erti kata lain nak prepare mengajar? ..... No time just dont waste time, ni dah macam orang nak ambil exam SPM dah ni... Tido lambat & bangun awal! Aa ..macam tak berbaloi tapi... Moga ada sahamnya disisi Allah.. Ya Alllahhh....datangkan lah ikhlas dalam hati ku. Aa. yang penting mak abah redha dan merestui .. mak abah kan nak orang jadi cikgu kan... jadi le...hehe  :)

Okees... setakat itu la kisah ku membuat kertas kerjanya. Then setelah selesai, ku bentangkan pada mak.. kebetulan mak datang ke ruang tamu. So mak kata ok! Cakap kat mak, "Ok, nanti orang buat promosi, tampal sapa nak tuisyen kat masjid atau kedai-kedai". Mak suka. kertas kerja pun dah siap.

Seminggu..dua minggu... tiga minggu...senyap..... no promosi.. no action...

Suatu hari sembang petang dengan sahabatku acik. 

"Along, camne tuisyen along tu, acik dah cari buku Bio dah kemas-kemas hari tu..hehe"
"Entah la acik...semangat ada dah tapi, ni la sekejap je...tak tahu nak mulakan"

...itu le kisah si Seha yang beria neh  ... ayak! =___=

Tiba-tiba, suatu malam....kedengaran bunyi motor-motor di depan rumah. Mak yang pergi tengok siapa kah gerangannya.....jeng..jeng.. tiba-tiba..

"Nasihah..! nasihah..!" mak panggil. 
'Aii..sape plak datang ini, rasanya takde pun buat promosi tuisyen lagi kalau orang nak daftar pun' 
'Takkan orang datang merisik...malam-malam kan' kehkeh...

Tengok mak datang, mungkin lambat sangat aku pergi ke mak, nak cari tudung...tiba-tiba tak jumpe! haha

Tanya mak "Kenapa? Sapa? Ada pe? Takkan budak nak tuisyen..orang mana bagi tahu sape2 lagi mak"
Mak kata : "Pergi je la tengok... "

Keluar je pintu, nampak 3 orang budak perempuan. Aku buat muka blur...dame tengokku, aku pun tengok dame 'ish sapa dame ni, kenal ke...'
Lepas bersalaman..senyum..dapa pun senyum...

"Erk..kita kenal ke?" Tak tahu nak tanya pe!
"Tak kenal..." 
'Aikk.....'
"Erm...kenapa datang?" Ish..bleh plak terpancul soalan tu..huhu
"Tak mak saya kata akak nak buat tuisyen"
Ohhh..sembang-sembang baru tahu, sorang tu anak mak cik siti, mak cik siti memang rajin tanya samada boleh tolong mengajar anaknya tak, sejak zaman cuti sem dulu-dulu lagi.

Walaupun agak pelik, mana dame tahu aku nak buat tusyen, tak pernah bagi tahu mak cik siti... yang tahu hanya mak..erm...tapi tengok mak tadi macam tak nak ngaku.hahaha.. Walaupun hati masih tertanya-tanya, tapi perbincangan tetap diteruskan, berkenaan subjek dan borang pendaftaran. Mereka nak kumpul kawan-kawan yang nak join sekali tapi aku terhadkan 10 orang untuk satu subjek.

Habis je berbincang...mereka balik. Pergi la jumpa mak,

" Mak eh bagi tahu mak cik Siti yang orang ada plan nak buat tuisyen" gelak..gelak..haha
" Mana da.."
" Pelik..mana dame tahu, orang tak kabo sape-sape pun lagi, tak buat promosi pun lagi"
" Tapi hari tu ada la sembang sikit dengan mak cik siti'
" Ohhh...ada lah..orang agak dah...hahah"
 
Itulah mak kesayanganku, yang sentiasa lebih bersemangat apabila melihatnya anaknya bersemangat, dan selalu menyokong dan memudahkan anaknya asalkan cita-cita, perancangan dan impian anaknya tercapai.
Apa kurangnya abah, lepas mak bagi tahu aku nak buat tuisyen untuk budak SPM... abah pun pasangkan lampu di tempat pembelajaran itu berlangsung...di bawah papan putih (asset pertama home tuisyen ku ini ..hhuhu)

Thanks mak abah! Love U Forever! Puan Raudah pun sama...selalu bagi idea-idea ..hoho.. Dah nak bersalin dah tu bulan 12, weweee...mak ngah dapat anak sedara lagi! :)

Alhamdulillah, minggu ini minggu terakhir mengajar adik-adik ini...pasti merindui mereka! Tapi..insyaallah  banyak kekurangan namun moga ilmu yang dikongsi dapat membantu mereka. Kenangan dan pengalaman yang pasti tak dapat dilupakan ... :)

Semoga kejayaan milik adik-adik ku ini... Moga dipermudahkanNya. Amin.

Thanks Allah untuk kehidupan yang mencabar ini!  :)






"Addin An-Nasihah ^___^

2 comments:

  1. tahniah! teruskan usaha.. (mcm penilaian dalam rekod prestasi pelajar plop..ekeke).

    apa lagi... share 20percent la.. hihi

    ReplyDelete
  2. Aloh...20 % tu ku ganti beli baju ank mu nanti la bereh..haha

    ReplyDelete

:::SAHABAT-SAHABATKU:::