Hiii...!


Tuesday, December 28, 2010

Jom terbang

Jangan cuba terbang tinggi

Kelak jatuh akan parah

...

...

....

Tapi kalau tidak cuba terbang tinggi

Sampai bila pun kita takut untuk mencuba

Biar pun jatuh tapi akan tetap mendapat nikmat berusaha dan mencuba.

Ana ambil kata-kata di atas daripada novel 'Warkah Cinta Berbau Syurga' hasil penulisan A.Ubaidillah Alias. Novelnya menarik, ada banyak pengajaran yang boleh diambil. Kata-kata dalamnya agak puitis tapi mudah difahami. Suka.
Tak kisahlah kita mampu lakukannya atau tidak sesuatu perkara itu, cuba lakukan juga. Mulakan langkah pertama, baru wujud langkah kedua dan seterusnya.
Seperti mahu menjadi seorang naqib/naqibah. Pada mula-mula memang agak gentar, takut dan bercampur-campur perasaan. Tapi sampai bila mahu menjadi anak usrah? Pengikut?

Takkan mahu berada ditokok yang sama. Jadi jangan takut untuk terbang tinggi terutama dalam kerja Islam. Berusaha ke arah yang lebih baik, walaupun mungkin akan dikritik, dimarah dan sebagainya..namun itulah sebenarnya proses untuk mencapai lebih baik.

Begitu juga dalam permainan. Walaupun kita belum pernah bermain dengan sukan itu, kita belum tahu samada kita ini mampu bermain atau tidak. Selepas mencubanya, jika masih gagal untuk bermain, cuba berusaha, kiranya gagal juga...tidak mengapa, yang pasti pengalaman mencuba sudah ada.

Praktiklah ia dalam kehidupan kita untuk menuju keredhaan Allah ^_^
Jangan Takut Terbang Tinggi
Jangan Takut Mencuba
Tidak Rugi lah.....oke!


"Addin An-Nasihah ^___^

No comments:

Post a Comment

:::SAHABAT-SAHABATKU:::