Hiii...!


Friday, April 5, 2013

Khas untuk kakitangan kerajaan

Assalamualaikum w.b.t

Banyak perkara yang orang tak tahu dan tak faham, even ana pernah dinasihati oleh mak untuk tidak terlibat dengan gerak kerja pilihanraya kerana takut tak dapat sambung belajar di Universiti, tak dapat kerja kerajaanlah. Biasalah..mak mana tak sayang anak, dan apabila orang sekeliling menyatakan itu tak boleh, ini tak boleh.. Mak jadi risau.. Sebab orang kata, jika dikesan terlibat dengan mana-mana parti yang bukan sokong kerajaan..bagaikan satu kesalahan besar. Lepas diterangkan pada mak dengan baik, alhamdulillah mak boleh terima.

Begitulah mentaliti kebanyakkan orang terutamanya mereka yang tidak didedahkan dengan hak mereka sendiri. Mereka tidak diberi peluang untuk difahamkan siapa mereka sebagai rakyat. Apa yang ana lihat, kebanyakkannya lebih kepada takut, walaupun sebenarnya ia bertentangan dengan kehendak mereka. kenapa mereka takut? Kerana..mereka tidak faham dan tidak tahu hak mereka yang sebenarnya. Jadi mereka perlu difahamkan dan selepas itu, up to u..nak pilih mana-mana parti atau calon pun tak apa. Peluang sudah diberi, kefahaman telah diserapkan..so undi lah sesiapa pun. Undi itu hak anda! Yang dah boleh mengundi, jangan tak mengundi lak..sekeh kang..!

..............................................

Anda kakitangan Kerajaan Pusat? Kakitangan Kerajaan Negeri?

Serba salah untuk memilih parti mana yang nak diundi? Takut? Ada unsur2 hasutan dan ugutan dari pihak2 tertentu? 

Jom kenal SIAPA KORANG dan APA HAK KORANG mengikut konteks Perlembagaan Malaysia..

APA ITU KERAJAAN

Kerajaan adalah badan yang berkuasa dilantik oleh rakyat untuk mengurus tadbir negara. Kerajaan dibentuk dari sistem Pilihanraya yang mewajibkan setiap rakyatnya mengundi dan memilih tampuk pemerintahan setiap maksimum 5 tahun.

SIAPAKAH KAKITANGAN KERAJAAN

Kakitangan Kerajaan terdiri dari Rakyat Malaysia pelbagai kaum dan agama serta menyokong pelbagai ideologi politik yang mewakili parti UMNO, MCA, MIC, PKR, PAS, DAP dan parti parti lain diMalaysia.

APAKAH KERAJAAN ITU BARISAN NASIONAL ATAU PAKATAN RAKYAT

Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat atau mana mana parti di Malaysia yang terlibat dalam pemerintahan BUKAN bermakna kerajaan tetapi hanya ENTITI POLITIK yang membentuk kerajaan.

UNDIAN DARI KAKITANGAN KERAJAAN PEMERINTAH

Sebagai rakyat malaysia, kakitangan kerajaan yg memerintah negara dan negeri negeri di Malaysia boleh mengundi mana mana parti pilihan mereka tanpa apa apa sekatan. Ini kerana gaji kakitangan kerajaan dibayar oleh kerajaan yang mendapat hasil cukai dari rakyat, bukan duit simpanan sesebuah parti.

Artikel 10 menjamin hak rakyat Malaysia bersuara memilih tampuk pemerintahan sebagai pengundi. Adalah satu kesalahan jenayah jika mana mana parti x kira mewakili kerajaan atau pembangkang menghalang kakitangan kerajaan mengundi parti yang mereka pilih. Termaktub didalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan. p/s : Undi adalah rahsia..tapi kalau nak bagi tahu orang die ngundi apa, xdosa aihh, terpulang masing2x  :)

 WELCOME PRU 13

"Addin An-Nasihah ^___^

No comments:

Post a Comment

:::SAHABAT-SAHABATKU:::