Hiii...!


Wednesday, April 3, 2013

Muslimah & Karier


 Assalamualaikum w.b.t

Beberapa hari yang lalu, baru saja terima BB1M, alhamdulillah..rezeki itu datangnya daripada Allah s.w.t. Minta tolong adik Sabariah yang masih di UUM untuk ambilkan baucer tersebut, alhamdulillah sekali lagi, Allah permudahkan dan saba pos kan :)

Selesai saja dari menghantar mempelai Puan Raudhah di sebelah lelaki, tiba rumah pun dah petang, malam tu jugak adik lelaki ana ajak keluar ke pesta buku..jom jer & excited! *__*
Hasil menerjah pesta buku dengan adik syakir baru-baru ini, nah..! 

 

Salah satu bukunya adalah "Sukses dalam karier" untuk Muslimah. Wah..wah...skema tak?hehe. Skema pun skema la..but it's important for me oke *___*

Why important??

Sebab dalam buku ini sedikit sebanyak memberi motivasi pada diri...! Dan sebab ....jika boleh mahu do the best dalam setiap apa yang dilakukan. I want to be the best muslim! Mungkin buku ini menjadi salah satu usaha untuk menjadi the best muslim, tak dapat banyak, sedikit pun jadilah..kan..kan ...^^

Dalam buku ini lebih kepada memberi tip-tip. Sesuai untuk semua golongan samada yang baru memasuki alam pekerjaan atau sudah lama berkhidmat. Tak habis baca pun lagi, beli dah hampir 2 minggu dah tapi baca tak sampai separuh buku. Ada yang baca, masuk otak dan praktikkan, dan banyaknya baca tapi tak masuk otak...haha.. (Ini lah rupanya, kalo stdy dulu dapat subjek membaca kena tulis note baru rasa dah study..kikiki). Tapi payah lakan..baca buku gini nak buat note. So kebiasaanya akan baca banyak kali, habis baca..baca lagi, habis baca...baca lagi... Niatkan dalam hati dan sanubari, membaca untuk mentarbiah diri, insyaAllah takkan pernah rasa jemu. Setuju?

Sambil-sambil promote buku ini, ana nak terus berkongsi something yang ana dah baca.

TIP 2 : Wanita Amalkan Budaya Salam

Umar berkata, "Pokok tawaduk itu suka memberi salam kepada sesiapa sahaja yang kamu temukan daripada kaum Muslimin dan rela duduk di mana sahaja dalam majlis dan tidak suka disebut-sebut amal kebajikannya dan takwanya"

Lafazkan salam apabila bertemu. Amalkan budaya ini tidak kira sama ada semasa bertemu rakan setugas, pelanggan, bos, ibu bapa, anak-anak ataupun sesiapa sahaja dalam pergaulan kita. Assalamualaikum bermaksud sejahteralah keatas kamu, bila pihak yang satu lagi menjawab, beliau juga mendoakan kesejahteraan ke atas pihak yang memulakan salam.

Apabila bertemu rakan yang muhrim, hulurkan tangan kepadanya. Berjabat tangan sambil bertanya khabar & jangan lupa adab semasa berjabat tangan iaitu pandang mata & senyum :)

Budaya salam bukan hanya dipraktikkan semasa bersua muka sahaja. Meskipun berhubung melalui media komunikasi seperti telefon, khidmat ringkas, emel mahupun surat biasa, mulakan bicara dengan ungkapan salam yang indah ini. Pastikan ejaan salam yang dieja adalah betul jika berhubung dengan sms, surat atau e-mel.

................

Tip yang baikkan...^^ Kita tahu perkara ni namun kadang-kadang kita terlupa. Betul tak? Banyak lagi tip-tip yang bleh dijadikan panduan.. Try read first ...huhu.

Sekian sahaja, semoga beri manfaat ^^
"Umat Islam adalah umat yang bersungguh-sungguh dalam setiap pekerjaannya"

p/s : Ada juga buku yang bila dibaca memerlukan guru, so be careful ok :)

"Addin An-Nasihah ^___^

No comments:

Post a Comment

:::SAHABAT-SAHABATKU:::