Hiii...!


Thursday, April 24, 2014

Berkat DhuhaMu
Semalam 22 April cukup sebulan pernikahan kami. Subhanallah. Sebulan yang penuh hikmah... sepanjang sebulan ini berkenal-kenalan, cukup indah berkenalan dengan seseorang yang belum pernah dikenali, hikmahNya seperti sudah lama kenal dan terlalu banyak perkara yang hendak dikongsi... walaupun tidak pernah tahu siapa dirinya tetapi sedikit demi sedikit, satu persatu Allah mahu beritahu...dialah insan yang terbaik telah dijodohkan untukmu kerana jodoh itu ditetapkan untuk melengkapi kekuranganmu.

Kami selalu mengingkap kembali kisah perkenalan yang telah diatur Allah. Allah lambatkan pertemuan kami kerana mahu kami menjaga dan lakukan persediaan. Tidak siapa sangka... Perjalananku sambung belaja membawaku menjalankan praktikal di Darul Mubarak, kemudian atas izinNya bekerja dengan travel itu dan seterusnya menjemputku menjadi tetamuNya dalam satu tempoh yang singkat. SubhanaaAllah. Menjadi pembimbing bersama seorang ustaz yang juga pembimbing dalam group yang besar rupanya menjadi wasilah pertemuan jodohku dengan adik kepada sahabat ustaz itu. Siapa sangka. Ada aturan Allah.

Setelah beristikharah beberapa kali mohon pada Allah beri pertunjuk, sekiranya dia adalah jodoh terbaikku maka mudahkan dan segerakan. Subhanallah! Allah beri petunjuk,pada hari kelahiran anak buahku yang kedua alfateh, beberapa jam selepas menerima berita kelahirannya ,  menerima pula pesanan daripada orang tengah menanyakan jawapan istikharahku. Alhamdulillah dengan hati yang lapang dan berserah padaNya..jawapan diberi. 

22 Disember 2013 adalah tarikh merisik dan bertunang. Allah benar-benar Maha Mendengar, rupanya Dia punyai perancangan sendiri... perkahwinan yang pada mulanya hendak dirancang pada bulan Mei diawalkan kepada Mac 2014. Dipercepatkan atas sebab ada majlis perkahwinan sepupu sebelah keluarga lelaki. 

Allahua Allah...Allah sebaik-baik perancangan. tidak perlu sibuk fikirkan siapa 'imam' mu wahai muslimat, cukup usaha berdoa dan lakukan persiapan diri. Allah akan beri jodohmu sesuai dengan dirimu, jika masih belum sesuai atau belum masanya...dia akan beri masa persiapkan dirimu untuk memenuhi kesesuain itu.

Istikharah terus dilakukan walaupun sudah bertunang kerana tempoh pertunangan tidak menghalalkan apa-apa selain bertujuan untuk menuju hari pernikahan. Hubungan yang terjaga, tiada sembang-sembang kosong atau melaghakan.. keluarga menjadi jambatan perhubungan kami. Allah.. kedua-dua pihak merestui ikatan ini.

22 Mac 2014 tarikh pernikahanku dan zauj. Pernikahan yang sepatutnya di jalankan pada jam 10 pagi, ditakdirkan Allah diawalkan kepada jam 9 pagi atas permintaan tok kadi. Subhanallah.... jodoh tidak akan lewat walau sesaat dan tidak akan awal walau seminit.

Alhamdulillah...tidak tahu berapa lama Allah akan jodohkan kami. Tapi doaku agar jodoh ini berkekalan dalam keadaan Allah redha atas hubungan suci ini sehingga ke syurgaMu ya Allah. Jika aku ditakdirkan pergi dulu, minta Allah temukan kami di syurga sebagai pasangan kekasih yang dipilih Allah. begitu juga sebaliknya. kerana kematian itu juga seperti jodoh. ia datang tidak lewat dan tidak awal tetapi tepat.

Akhir kalam, doaku agar kami terpilih menjadi sepasang suami isteri yang disebut-sebut oleh rakyat di langit.

"Addin An-Nasihah ^___^

No comments:

Post a Comment

:::SAHABAT-SAHABATKU:::