Hiii...!


Friday, April 4, 2014

Cinta Selepas Allah & Rasul
  Alhamdulillah kini telah menjadi isteri kepada seorang lelaki bernama azman... dia adalah nikmat terindah yang dikurniakan Allah untuk ditaati sebagai suami, insan yang patut di cintai dan dirindui setelah Allah SWT dan Rasul SAW. 

Allah yang Maha baik, merancang sebaik-sebaik aturan. Kini tercapailah impianku keempatku yang hendak dicapai sebelum umur 30. Allah suka pada umatnya yang merancang, mempunyai matlamat, mempunyai visi serta target. Namun kita merancang dengan cita-cita tapi Allah merancang dengan cintaNya. Tak semua yang kita mahu, Allah akan beri.. tapi Allah akan beri apa yang kita perlu.


 Allahummasolilalla Muhammad. Memenuhi sunnah Rasulullah yang besar pengertian dan pegajarannya.

"Dan aku ini bernikah, maka siapa yang membenci sunah aku, maka dia bukanlah daripada golongan aku" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sebagai seorang yang berusaha mendapat perhatian Allah, apa lagi yang hendak dicapai selain berusaha melakukan semua yang Allah suka semua yang Allah 'offer' buat hambanya.

"Apabila berkahwin seseorang hamba, maka telah sempurnalah sebahagian daripada agamanya. Maka hendaklah dia bertakwa kepada Allah dalam sebahgian yang lain" (Riwayatal-Hakim)

Selalu mendengar ayat di atas tapi tak tahulah maksudnya secara mendalam. Namun tahu pasti ia sesuatu yang istimewa dan beruntung bagi sesiapa yang mendapatkannya... "Sempurnalah sebahagian daripada agamanya" ayat yang terasa sejuk dan tenang. "Maka hendaklah dia bertakwa kepada Allah dalam sebahagian yang lain" ... hmm.... setelah berkahwin, banyak peluang yang boleh dilakukan untuk gapai redha Ilahi. Yang pasti, berganding bahu bersama suami untuk menuju Ilahi.

Allahumma...sedang berusaha untuk melakukan semua sunnah-sunnah Rasulullah dalam perkahwinan. Semoga dengan mengamalkan sunnah-sunnahnya dapat mengubati rindu pada rasul yang tidak pernah dilihat wajahnya namun mendalam cinta buatnya.

 Insyaallah, maka dah boleh fikirkan pula impian untuk seterusnya! selagi Allah masih pinjam nyawa :)  
Bukankah impian itu satu doa.

:)


"Addin An-Nasihah ^___^

No comments:

Post a Comment

:::SAHABAT-SAHABATKU:::