Hiii...!


Thursday, November 11, 2010

Suka Kedah

Assalammualaikum

Apa beza perhentian bas pudu raya, medan gopeng dan shahab perdana? Sama sahaja, tetap perhentian bas utama Tapi ana yang membezakannya hehe sukahati je Tak tahu kenapa, kalau perhentian bas pudu raya, ana suka jalan laju-laju. Pernah suatu hari, ada seorang budak lelaki buat jualan sim card la kot... ana bukan boleh....entah macam mana bila budak tu cakap free je, ana berhenti jalan laju-laju dan ambillah apa yang budak tu hulur. Lepas ambil je, budak tu terus cakap "tapi kaka...." ish ada tapi2 tu la...! tak sempat budak tu habis cakap ana bagi balik benda yang ana pegang tu, ana pun cabut lari...hehe...kesian budak tu punya kuat die jerit 'akakkkkkkkk'...habis satu pudu tu dengar. Biarlah, pandai sangat tipu cakap free. Tak boleh la jalan slow2 kat puduraya, runsing rasanya.

Kat medan gopeng pula lain plak, kalo boleh nak dok diam je kat kerusi. Kalo dah duk kerusi tu, sampai akhirnya lah kerusi tu. Tak tahu kenapa.hehe. takut rasa nak pergi jalan-jalan walaupun kat situ banyak juga jualan buka.hehe. takut melihat orang-orang kat situ. Yep, takut melihat orang yang menjerit-jerit mempromosi basnya, takut melihat pemakaian dan rupa mereka juga.

Tetapi lain pula di shahab perdana,mungkin struktur bangunannya atau waktu itu sahaja ke, orang-orang kedahnya ke,entah ana pun tidak pasti. Tapi semalam di sana, ikut suka ana nak pergi mana-mana. Kalau boleh tinggal barang tak de orang curi, nak je pergi jalan-jalan keluar dari shahab perdana tu.

Semalam bas ana pukul 5, ana dah sampai pukul 12.30. Ini gara-gara first time la ni naik bas pergi shahab, takut sampai lambat, so pergi lah awal, memikirkan takut jem sebab banjir lagi. Sampai sana punyalah awal, kena lah cari idea isi masa lapang yang terlampau selama 4 jam 1/2 minit. Selepas sahaja buat solat jamak & qasar zohor & asar, ana pergi cari makan. Ana makan kat marry brown, makan sorang-sorang tak bestkan. Makan berjemaah lagi best....sejam jugak lah menghabiskkan makanan disitu. Kalau ada teman,temanlah yang akan tolong habiskan, tu best makan ramai-ramai. Kalau kat DPP, paling kurang makan berdua dengan roomate, roomate pernah tak nak makan sebab ana tak nak makan, katenya xbest makan sorang-sorang..betul-betul... itulah sunnah rasul,

’Berjamaahlah dalam menyantap hidanganmu dan sebut Nama Allah padanya, nescaya akan mengandungi berkat bagimu'

Perut kenyang, mata akan mengantuk. Begitulah keadaannya, bila perut kenyang, makanya anggota badan yang lain akan kelaparan, badan menjadi berat dan lemah, mata akan mengantuk. Tu sebab baby kalo nak bagi tidur, bagi je minum susu...cepat la die tido. Habis tu? takkan ana nak tidur, dimana? kan disurau tertampal "dilarang tidur disini"...haha...macam tahu-tahu je.

So, terpaksalah tahan mata, beli surat khabar kosmo. cari tempat baik punya nak duduk. Petua, jangan cari tempat yang berair cond, serius...baru baca muka depan surat khabar lagi dah tersengguk. Pengalaman ok. So, cari tempat yang tak de air cond dan kipas, biar hanya menggunakan angin luar yang semulajadi. Kemudian cari tempat yang ramai orang, nanti seandainya tersengguk, confirm malu....jadi berusahalah sikit tahan mengantuk.hehe.

Alhamdulillah, ana tak mengantuk pun..tapi sampai sahaja muka surat keberapa tah, mata ana dah layu..kuyu...dan sayu...hehe. Malunya la kat orang. So terpaksa bangun pergi beli kuaci. Wow, makan kuaci memang menghilangkan kebosanan dan tak akan mengantuk.hehe... Sape-sape nanti nak tunggu bas, boleh mencuba ok. seronok makan kuaci sambil melakukan aktiviti memerhati kehidupan manusia...

Sempat lah juga ana perhatikan kehidupan pemandu teksi. Tengah-tengah syok tengok2 orang, adalah seorang pakcik ini tegur tanya nak pergi mana...rupanya pak cik teksi, sembanglah pulak dengan pak cik ni.. dapatlah juga menghilangkan kebosanan ana. Walaupun waktu tu ana masih ingat kata-kata seorang adik di uum sebelum ana balik, die dah pesan "kak seha, kalo ada orang tegur, jangan jawab, jangan layan dan jangan ikut"lebih kurang la...haha.. Kena jawab & layan sebab dah bosan maaf yep..hehe....Ana tanya pak cik tu pasal banjir yang melanda hari itu dan pasal gunung merapi yang meletus.... sebab isteri pak cik ni dari indonesia, habis semua ana tanya, tinggal tak masuk bab politik je lagi...bab bantuan bencana alam yang dipolitikkan...huhu..

" Pak cik hari ini ok ke pendapatan?"

"Tak ok pun"

"setiap hari ke tak ok,ke hari ini je?"

"Hari-hari tak ok"

"Hari ini dapat berapa orang dah naik teksi?"

"baru 2 orang"

Kesiannya, dah petang tapi baru dapat dua orang. Sayu je muka pak cik yang dah beruban penuh tu. Tapi baguslah pak cik ini, cool steady dan smile (@_@)....hehe..

Pemandu teksi lain juga ada datang kat ana, macam takut-takut je nak tanya nak teksi ke tak. Hasil kajian dan pemerhatian ana, kebanyakkan orang kat sana bila di tanya nak teksi, banyak yang buat muka tak layan dan buat muka menyampah. Ish3...menginsafkan ana juga...tobat-tobat buat kat dorang macam tu. Sedangkan mereka berusaha cari duit, bagi mereka malu bertanya tak dapat pape lah, biarlah tahu yang kita ini tak nak teksi, tapi tanya juga, mana tahu ada rezeki kat. Kesian kat dorang, so....nanti kalo ada pemandu teksi ke, orang jual tiket ke, kalo tanya jawab lah sepatutnya dan sebaikknya.....paling kureng pun, mengeleng sambil tersenyum.....mereka hanya bertanya...dan jangan buat muka menyampah, mereka pun manusia... dah mata pencarian sara hidup mereka begitu. bersalah pulak ana kat adik kat pudu tu..hurm... Tapi.............kat kalo kat shahab perdana la ......kalo kat ipoh pun bleh juga, tapi kalo kat pudu raya....ana memang xboleh....mereka terlalu dasyat.ish3...

Tak lama selepas tu, ada rezeki dapat kat pak cik tu... ada pelanggan nak guna perkhidmatannya. Sebelum berpisah, pak cik sempat cakap,

"Tak lama dah pukul 5, bas arwana tu dah corner masuk simpang dah pun ni...lepas ni tak payah pikir apa dah...naik bas rilex, turun bas dan tunggu family datang amik, jumpa dan berseronok lah"..hehe, gelak je lah...

Sebelum pak cik tu pergi, ana sempat lah tunjuk "good" dari jauh, tanda bagus dapat cari pelanggan yang ke tiga..hehe..pak cik tu plak gelak mengekek...ish3... InsyaAllah, semoga Allah permurahkan rezeki semua pemandu teksi disitu yang berusaha mencari rezeki halal. Amin!

Fuyoo...kali ni bas arwana ana sampai tepat pada masanya..pukul 5 tepat...baguskan.. Bangun dengan senang hatinya, bersama kuaci yang tinggal kulit je...menuju ke destinasi....balik kampung! Sebelum tu nak cakap....ana suka kedah selain perak, walaupun kedah banjir dan tak membangun dengan bangunan yang tinggi-tinggi, tapi ana aman disini, orang negeri lain jangan marah ye...sebab ana tak pergi dan tinggal di negeri anda lagi..hehe. ^_^ Mungkin boleh nak sponsor ana pergi melancong ke negeri anda..hehe.... ^_*

Ok2...syukran2 mahu baca bebelan ana....buang yang keruh, ambil yang jernih yep. Yang baik jadikan pengajaran, yang buruk jadikan sempadan.









"Addin An-Nasihah ^___^

4 comments:

  1. best tu........ i like! kmu mkn kuaci ape?bunga matahari xleh mkn,ade kandungan teeetttt....huhuhu

    ReplyDelete
  2. ape yg best mu ni???? aloh....wei ada pe...org mkn bung mthari weh.....tu la org ase ada xkena tpi xingt lo.......

    ReplyDelete
  3. salam 'alaik

    Betul2.
    Mereka cari rezeki yang halal, jgn pndang mereka sebelah mata. Rezeki yang sedikit tetapi halal lebih baik dari rezeki yang banyak tp syubhah, apalagi haram.

    Tapi kadang2 geram jg kl belum sempat dijawab diorg dh angkat beg kita.

    ReplyDelete
  4. waalaikummusalam

    Betul tu, kadang2 rezeki yang haram pula yang disanjung2 dan dipandang sangat.

    ReplyDelete

:::SAHABAT-SAHABATKU:::